Rådgivning barn i bil

Fem gånger säkrare att åka bakåtvänt. Små barn är inte miniversioner av vuxna. Framförallt är huvudet förhållandevis mycket större vilket gör dem extra utsatta vid en krock framifrån. Därför är det viktigt att ditt barn åker bakåtvänt så länge som möjligt, gärna till 4 -5 års ålder. Faktum är att ett litet barn som åker bakåtvänt löper fem gånger längre risk att skadas eller förolyckas i trafiken.

Varför bakåtvänt

Bakåtvänt är säkrast

Småbarn är inte miniversioner av vuxna. Huvudet är betydligt större vilket gör att de är extra utsatta vid en krock framifrån. Därför är det viktigt att ditt barn åker bakåtvänt så länge som möjligt, gärna till 4-5 års ålder. Ett litet barn har dessutom en svag nacke som upp till barnet är ca 5 år främst består av benbitar och brosk vilket gör den mjuk och ömtålig.

Vid en frontalkrock, som är den vanligaste typen av bilolycka, fortsätter kroppen framåt tills den bromsas upp av säkerhetsbältet medan huvudet pressas ned mot bröstet. En vuxen klarar detta bra. Ett litet barn riskerar allvarliga nackskador till följd om de åker framåtvänt. Sitter barnet bakåtvänt fångas huvudet upp vid en kollision och nacken skonas. Risken att barnet får skador eller förolyckas är fem gånger så liten. Väljer du att placera babyskyddet eller bilbarnstolen i framsätet, så se till att airbagen är urkopplad.

Vilken stol ska jag ha och när ska jag byta?

Babyskydd används tills barnet kan sitta själv och hålla huvudet stadigt. Huvudet får inte vara över kanten, då är det dags att byta till nästa stol.

Så monterar du ditt babyskydd: 


Bakåtvänd bilbarnstol går att användas från att barnet kan sitta själv och hålla sitt huvud stadigt, dvs har en stabilare nacke. Detta brukar inträffa runt 6-månaders ålder. Dessa stolar finns för max 18 kg (brukar vara med Isofixfästen) eller för 25 kg (montering med bilens bälte, förankringsband och oftast ett stödben). Försäkra dig om att bilbarnstolen är godkänd, den ska ha ett E-godkännande eller i-Size.

Vid montering av bilbarnstolen, tänk på att lutningen ska vara max 30 grader. Använd denna stol tills barnet är 4-5 år. Stolen är urvuxen när barnets ögon är i höjd med stolens översta kant eller den övre viktgränsen har passerats. Tänk på att barn har mjukare skelett och inte har ont av att sitta med benen böjda. Det är inte heller farligt för barnen att sitta trångt med benen. Det är lika säkert att ha bilbarnstolen i framsätet som i baksätet, men framsätet ger oftast mer benutrymme.

 

Så monterar du din bakåtvända bilbarnstol:

 

Filmen visar hur du monterar bilbarnstolen med förankringsband:


Framåtvänd bilstol/kudde ska enligt lag användas tills barnet är 135 cm långt. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda skyddsutrustning tills de är 10-12 år. Först då är skelettet och höfterna tillräckligt starka. Använd alltid bilens bälte och låt aldrig barnet ha diagonalbältet under armen. Sitter ditt barn i framsätet så kontrollera med din biltillverkare om airbagen är godkänd även för barn. Annars ska airbagen kopplas ur. Det kan göras på verkstad eller med nyckelavstängning om sådan finns.

Så monterar du en framåtvänd bilbarnstol:


TÄNK PÅ att utrustningen ska passa både barn och bil. Prova därför alltid före köp. Följ bilbarnstolstillverkarnas instruktioner noga hur stolen ska monteras i bilen. Säg alltid till att du vill ha bilbarnstol eller kudde när du beställer taxi.

Vill du printa ut information och dela med dig till någon annan?

Klicka på bilden nedan så kommer du till vårt informationsblad Säkra barn i trafiken.

  

Mer information

Här hittar du ytterligare information kring trafiksäkerhet för småbarnsföräldrar. Denna information går dessutom att ladda ner på olika språk.

För dig som har frågor och behöver hjälp finns vi självklart tillgängliga via mejl vast@ntf.se eller telefon 031-60 78 80.


Önskar du kontroll av montage av din bilbarnstol eller liknande erbjuder vi även hjälp via Facetime. Våra öppettider hittar du här