Tips för en säkrare sportlovsresa

Snart drar sportlovssäsongen igång och då är det många av oss som ska ut och resa. Det medför mer trafikerade vägar och risken för olyckor ökar. Inför dessa veckor har vi tagit fram tips och råd för hur man ska lasta bilen säkert och vad man bör vinterrusta sin bil med. Speciellt på skidsemestern är takboxen praktisk för att få plats med både skidor och extra packning. Vare sig du packar inuti bilen eller i en takbox så är det viktigt att lasta rätt.

Vilken maxlast har din bil?  

Bilens köregenskaper påverkas om du lastar tungt uppe på taket. Ta därför reda på vilken maxlast som bilen får ha på taket. Detta står angivet i bilens instruktionsbok. För att takboxen ska klara maxvikten vid en eventuell krock måste man ta hänsyn till vikten på både takräcke och box.

Att tänka på när du montera och packar takboxen

Montera takboxen i mitten på taket så att vikten fördelas jämnt. Risken är annars att bilen kan kränga vid hastiga svängar på grund av snedbelastning.  

Ha inte lösa saker i takboxen som kan fara runt och gå sönder eller skada boxen. Packa i väskor och spänn fast dem. De bättre takboxarna har lastsäkringsöglor så att man kan spänna fast packningen. När det gäller skidor så ska dessa läggas bredvid varandra och säkras genom att man drar spännremmen framför bindningen, så att de inte far fram vid en kraftig inbromsning. I många takboxar finns även särskilda hållare i vilka man kan fästa skidorna.

Placera hälften av packningens vikt i mitten av boxen och en fjärdedel av packningens vikt bak respektive framme i boxen.

Vårt tips för att minska vikten på taket är att lägga de tyngre sakerna i bilens bagageutrymme och de lättare föremålen i takboxen.  

Packa bilen på rätt sätt

För att packningen inne i bilen inte ska fara runt så råder vi dig att placera de tunga väskorna i botten mot ryggstödet och lättare packning ovanpå. Lastgaller och draggardin hindrar lasten från att åka fram och skyddar passagerarna. I en del bilar finns även lastöglor om man vill säkra lasten ytterligare.

Undvik att ha lösa föremål i bilen då de får en mycket hög vikt vid en kraftig inbromsning, vilket kan orsaka personskador.

Kontrollera bil­försäkringen  

Ska ni resa långt kan det vara en bra idé att kolla upp vad som ingår i din bilförsäkring. Vad händer om du råkar ut för en olycka eller om det skulle bli fel på bilen? Täcker försäkringen bärgning och kan du komma att behöva hyrbil om bilen inte är körduglig?

Vinterrusta bilen inför resan

Om du eller någon medtrafikant kör av vägen kan det vara bra att ha vissa saker lättåtkomliga i bilen t ex startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, reflexväst och varningstriangel. Det är även bra att ha varma kläder och filtar lättåtkomliga om man blir stående längs vägen. Fyll på spolarvätska innehållande alkohol, så att den inte fryser vid minusgrader. God sikt är en förutsättning för en säker resa.

Lastar man bilen tungt bör man kolla upp däcktrycket. I Instruktionsboken står det optimala däcktrycket angivet. Man bör också kontrollera mönsterdjupen på däcken innan man ger sig iväg. Minst 5mm spårdjup bör man ha för att få ett bra grepp i vinterväglag (lagen säger 3mm). Reser ni söderut i Europa råder andra bestämmelser för vinterdäck. Kolla upp vad som gäller i de länder du ska besöka. Dubbdäck är t ex inte tillåtna överallt och då bör man istället använda dubbfria vinterdäck. Vägavgifter och behov av eventuella miljödekaler kan också vara bra att kolla upp om det behövs. Skulle man köra in i en miljözon utan godkänd dekal kan man få höga böter. Riksförbundet M Sverige har sammanställt vanliga vägavgifter och miljözoner i Europa.

Vi kan inte heller nog informera om vikten av att planera resan väl och att komma i väg i god tid för att slippa stress. Att köra trött kan leda till allvarliga olyckor då det försämrar både koncentrations- och reaktionsförmågan, så se till att vara utvilad.    

Se gärna vår film om hur du lastar säkert i bilen Så lastar du säkert i bilen - YouTube

Reser du med hund så ta gärna del av vår artikel om hur man färdas säkert med hunden i bilen, Hund i bil (ntf.se)

 

Ta hänsyn till varandra, håll avstånd och följ hastighetsbegränsningarna!

 

Vi önskar en fin sportlovsvecka!

Tips för en säkrare sportlovsresa

2023-02-06