Polisen ökar fokus på rattfylleri

Nästa vecka infaller polisens sista insatsvecka för i år, denna gång med fokus på rattfylleri. Insatsveckan är gemensam inom EU. De allra flesta förare i Sverige är nyktra, men ändå kräver alkohol och narkotika i trafiken årligen alltför många liv och skador. Totalt dör cirka 80 personer varje år i en alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka (2014 var antalet 75 omkomna).

- Många av de som kör berusade har alkoholproblem och behöver vård, här spelar polisen en avgörande roll genom att erbjuda kontakt med vården. Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Känner du någon som är på väg att köra berusad kan du som medmänniska bidra genom att övertala personen att inte sätta sig bakom ratten. Vi har alla ett gemensamt ansvar att visa att vi bryr oss, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst.

Metoderna att stoppa rattfylleri, förutom polisens arbete, är tekniska system som alkolås, vård till missbrukare, information till ungdomar och föräldrar och ett generellt arbete som stärker normen att alkohol och trafik aldrig hör ihop. NTF fortsätter att arbeta genom skolan, för att få fler lärare att lyfta problematiken i högstadier och gymnasieskolor.

Samverkan mellan polisen och andra aktörer är viktig, men även tips från allmänheten. Polisens arbete bygger idag på lokala förutsättningar och tips, allt för att hitta rattfylleristen innan det sker en olycka. När det dolda missbruket synliggörs, kan även hjälp ges till många barn som far illa – ett arbete som även det är prioriterat inom polisen.

- Låt inte trevliga tillställningar bli en tråkig historia med att bli ertappad med att köra bil med alkohol i kroppen. Planera din resa hem från festen sätt så att tillställningen blir till ett trevligt minne. Under insatsveckan kommer vi att genomföra flera förar- och fordonskontroller med inriktning mot förarnas behörighet och nykterhet, säger Mats Berntzon vid Trafikpolisen i Region Väst.

Misstänker du att någon i din närhet kör berusad? Tipsa polisen på telefon 11414.

KONTAKT:
Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst, tel: 0709-96 76 16, e-post: malin.lundgren@ntf.se
Mats Berndtzon, Trafikpolisen Region Väst, 0705-507095, mats.berndtzon@polisen.se

NTF Väst är en idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka trafiksäkerheten för mer än en miljon invånare i 25 västsvenska kommuner.

www.ntf.se/vast


2015-12-03