Vår och snart dags för däckbyte

Har du koll på dina däck?

Däckbyte är ett säkert vårtecken. Men vet du hur bra dina däck egentligen är? Mönsterdjup har de flest koll på, men det finns även mycket annat som är bra att känna till för att vara säker på att man kör på säkra däck.

Hur osannolikt det än kan verka, så är det snart faktiskt vår. Även om det här i västra Sverige kom snö så sent som i början av veckan. Ett säkert vårtecken är i alla fall när det är dags för däckbyte. Om det råder vinterväglag så är det lag på att använda vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars. Du bör helst inte byta innan 31 mars om du inte är helt säker på att snö och is är borta. Dubbdäck får du använda under perioden 1 oktober till 15 april, men även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag. Från 1 april kan du alltså byta däcken på din bil, och från 15 april är det krav på sommardäck.

Men har du koll på hur bra dina däck egentligen är? Att mönsterdjupet ska vara minst 3 mm på vinterdäcken och minst 1,6 mm på sommardäcken kanske man kommer ihåg från körskoleutbildningen – och helst ska det ju vara ännu djupare. Rekommendationen är att byta däcken tidigare än så. Men det finns även annat som är bra att ha koll på för att vara säker på att man kör på säkra däck.

Vinterdäck finns både som dubbdäck och friktionsdäck och de har olika egenskaper. Dubbdäcken ger i regel ett bättre väggrepp på isiga underlag, men på ett underlag med lös snö ger oftast ett dubbfritt däck bäst grepp. Vinterdäcken är konstruerade för användning under kall vinter, har en mjukare gummiblandning och ska därför inte användas under sommaren. Sommardäck är säkrare att köra med när det är värme och sommarväglag. Sommardäcken rangordnas utifrån en skala A-G. Ju längre ner på skalan, desto halare blir däcket att köra på när det regnar. Däck A-C kallas premiumdäck och ger ett bättre grepp när det regnar.

Lufttrycket i däcket är också något som påverkar köregenskaperna då däcken slits om lufttrycket inte är rätt. Helst bör du kolla lufttryck minst en gång i månaden och extra viktigt är att se över trycket när du kör med fullastad bil. Något att tänka på nu inför att det snart är påsklov och dags för en längre resa kanske. Däcken påverkas också av ålder (efter 5-6 år är det lämpligt att göra en noggrann kontroll av dem), körsätt, fordonsinställning och även hur de förvaras när de inte sitter på bilen. Förvara alltid däcken liggandes i ett svalt utrymme och lägg aldrig fälgen nedåt. Slitna däck är en av de största riskerna i trafiken och orsaken till många olyckor.

Har du koll på dina däck?

2018-03-20