Invigning av ny cykelväg

Skolelever lär sig cykla säkert

Cykellektion med NTF Väst och äran att delta i invigningen av den nya cykelvägen till skolan. Det var belöningen för eleverna i årskurs två på Sparråsskolan efter att de ägnat de första veckorna efter sommarlovet åt trafik och trafiksäkerhet.

Att öka cyklingen bland barn är ett av NTF Västs prioriterade områden. I Kungälv arbetar kommunen med att bygga flera nya cykelvägar och nyligen var cykelvägen mellan Tega och Kärna färdig. Många av eleverna på Sparråsskolan bor nära och personalen på skolan uppmuntrar därför så många som möjligt att cykla då de tycker att det är bättre för både hälsan och miljön. Därför valde också skolan att fokusera på cykel och trafiksäkerhet direkt efter sommarlovet. Ju mer medvetna barn blir om säkerhet och hur man ska cykla säkert, desto tryggare blir de i trafiken. Denna trafikvana är också viktig när de blir äldre.

Som avslutning på temaveckorna fick klasserna besök av Anna Dafgård från NTF Väst. Hon höll trafiklektion och därefter fick eleverna hjälp med att kontrollera både cykel och hjälm. En checklista skickades också med hem till föräldrarna.

- Det är viktigt att även föräldrarna engagerar sig i sina barns cykel- och trafikkunskaper, säger Anna Dafgård som poängterar att barnen behöver öva tillsammans med en vuxen innan de börjar cykla till skolan själva.

När det sedan var dags för den officiella invigningen av cykelvägen kom kommunalrådet självklart dit på cykel. Han fick hjälp av eleverna att klippa bandet och förklarade cykelvägen officiellt invigd. Förhoppningen är nu att många av eleverna kommer att fortsätta cykla och använda den nya cykelvägen.

Skolelever lär sig cykla säkert

2018-09-17