Inställda besök och inga fysiska möten

Så här får du råd om barns säkerhet i bil

På grund av Coronaviruset och risken för smittspridning, så genomför vi i nuläget inte våra informationsbesök på BVC. Genom tips och råd på hemsidan och länkar till smarta filmer, försöker vi hjälpa så många föräldrar som möjligt att ändå få ta del av den viktiga informationen om hur barn åker säkert i bilen.

Barns säkerhet i bil är självklart fortfarande av högsta prioritet och för att hjälpa de som har frågor eller har fått sin träff på BVC inställd, har vi nu samlat den viktigaste informationen på vår hemsida.

- Vi gör i vanliga fall flera besök i veckan på barnavårdscentraler och familjecentraler i hela Västra Götaland och vi träffar tusentals föräldrar varje år. Detta är en viktig målgrupp för oss, säger Lena Karlsson som arbetar som projektledare på NTF Väst och är en av de som har BVC som sitt ansvarsområde.

Under mars började arbetsgruppen märka att många avbokade sina informationsträffar. Behovet av information om babyskydd, bilbarnstolar och hur barnen åker säkert i bilen kvarstår emellertid, även om det är svårare att nå ut till de berörda när de normala kontaktytorna inte kan användas. I dagsläget är det ju också svår att avgöra hur lång tid det kommer att ta innan de fysiska besöken kan återupptas.

- Vi har många idéer om hur vi kan lösa det framöver, men för att försäkra oss om att föräldrar ändå på ett snabbt och enkelt sätt kan ta del av den viktigaste informationen så har vi börjat med att samla detta på vår hemsida, säger Lena Karlsson och fortsätter med att berätta att alla självklart kan fortsätta att ringa och mejla om de har frågor.

- För de som inte vill ta sig hit fysiskt, men kanske behöver hjälp med att kontrollera sitt montage, kan vi även ha kontakt via Facetime så att vi kan se hur bilbarnstolen är monterad

Hon berättar att informationen kommer att gå ut till alla BVC-sköterskor via Västra Götalands Regionens nyhetsbrev under april. Alla sköterskor uppmanas att dela detta i sina föräldragrupper, för att få så stor spridning som möjligt. Sköterskorna kommer också att kontaktas direkt av NTF Väst, för att möjliggöra att informationen sprids i ännu större utsträckning. 

Förutom skriftlig information och en länk till ett samlat informationsblad finns även länkar till viktiga filmer om varför bakåtvänt åkande är bäst, hur man monterar en bilbarnstol och till vårt material för småbarnsföräldrar som finns på en mängd olika språk. 

 

Här hittar du sidan Råd om barns säkerhet i bil

Så här får du råd om barns säkerhet i bil

2020-04-02