Pressmeddelande

Inför skolstarten: Olagligt höga hastigheter största hotet mot barns rätt till en säker skolväg

Mer än varannan bilist kör för fort utanför skolor. Det visar mätningar utförda av NTF på 20 platser spridda över hela landet. 51 procent av förarna kör i en olagligt hög hastighet där hastigheten är skyltad till 30 km/h. Resultatet är baserat på nära 300 000 observationer genomförda under skoltid mellan 07:00 och 17:00 under vårterminen 2023.

I Göteborg och Kungsbacka genomfördes mätningar i anslutning till Påvelundsskolan och Varla skola. Ungefär varannan bil (51%) passerade Påvelundsskolan i en olagligt hög hastighet och det registrerades passager på över 80 km/h på 30-sträckan. I anslutning till Varla skola passerade så många som 2 av 3 fordon (66%) i en olagligt hög hastighet och som mest uppmättes hastighet på 100 km/h.

Det är skolstartstider och för många barn som bytt skola eller kanske börjar skolan för första gången är den nya skolvägen en främmande miljö. För att skapa uppmärksamhet och föra barnens talan kommer NTF i samband med skolstarten att göra återbesök vid samtliga mätpunkter och genomföra ytterligare mätningar.

- Det är ett stort steg i livet att kunna ta sig till och från skolan på egen hand och alla barn ska ha rätt att kunna göra det på ett säkert sätt. Olagligt höga hastigheter i tätort och i synnerhet i anslutning till våra skolor riskerar våra barns säkerhet och detta är ett samhällsproblem som vi måste lösa gemensamt, säger Lena Karlsson, projektledare NTF Väst.

Hastighetsefterlevnaden bland bilister i tätort är ett stort problem. Tidigare nationella NTF mätningar i tätort visar dessutom att efterlevnaden blir sämre ju lägre den skyltade hastigheten är. Det är extra oroväckande för det är i den typen av trafikmiljö som skillnaden för oskyddade trafikanter blir som störst. Skillnaden i hastighet mellan 30 och 50 km/h är bara 20 km/h, men konsekvenserna blir stora vid en olycka. Om någon kliver ut framför en bil hinner bilföraren sannolikt stanna om hastigheten är 30 km/h. När hastigheten är 50 km/h hinner föraren inte ens påbörja inbromsningen.

- Trafiksituationen utanför skolor är ett komplext problem där föräldrarna själva bidrar till den otrygghet som ofta är anledningen till att man skjutsar sina barn till skolan. För att skapa tryggare städer med färre bilresor som även bidrar till klimat- och hållbarhetsmål måste vi skapa förutsättningar för barnen att på ett säkert sätt kunna ta sig till och från skolan på egen hand, säger Lena Karlsson.

- Det fungerar det inte att sitta vid sidan om och tillåta att över hälften av bilisterna kör för fort i anslutning till skolmiljö. Polisen behöver få mer resurser att övervaka trafiken, men det behövs även en attitydförändring bland bilförarna, säger Lena Karlsson.

NTF:s hastighetsmätningar utanför skolor har genomförts på 20 platser i följande 17 kommuner: Borlänge, Falun, Hammarö, Habo, Hofors, Mariestad, Kungsbacka, Göteborg, Gävle, Nyköping, Sundsvall, Sala, Skövde, Uddevalla, Vänersborg och Ängelholm. I samband med skolstart mäts samtliga punkter igen.

Media som vill medverka vid uppsättning inför nya mätningar kan göra detta vid Påvelundsskolan förmiddagen den 16 aug eller vid Varla skola förmiddagen den 22 aug. Vänligen kontakta Lena Karlsson för mer info, samt tid och plats.

Kontakt: Lena Karlsson, projektledare NTF Väst, tel: 0702-65 22 80, e-post: lena.karlsson@ntf.se

Inför skolstarten: Olagligt höga hastigheter största hotet mot barns rätt till en säker skolväg

2023-08-15