Projekt för ökad cykelhjälmsanvändning bland högskolestudenter

NTF Väst hjälper hjälmlösa studenter

Ökad säker cykling är ett av de prioriterade insatsområdena för att minska antalet omkomna och skadade på våra vägar. Projektet ”Hjälp en hjälmlös” som syftar till att få fler högskole- och universitetsstuderande att använda hjälm för att cykla säkert gick alldeles strålande i Göteborg!

Bakgrunden till projektet är att många studenter på högskolor och universitet cyklar mycket, men hjälmanvändningen är ofta låg. Ursprungligen är det ett projekt från Danmark som på detta sätt nått framgångar med ökad hjälmanvändning. Inspirerade av vårt grannland satsar NTF i år i tre universitetsstäder här i Sverige. Rabatterade cykelhjälmar med rotationsskydd till studenter som oftast inte har så god ekonomi visade sig vara ett bra grepp att få fler att skaffa en hjälm. Här i Västsverige besökte vi Chalmers och det tog inte ens tre dagar att få sålt de 600 hjälmar vi bunkrat upp med.

En av höjdpunkterna var att vi fick delta på den stora återvinningsdagen som Chalmers Students for Sustainability arrangerade. Dagen går ut på att studenter återvinner gamla övergivna cyklar och rustar upp dem för att få dem körbara igen. Att ha vårt tält precis intill cykelutlämningen visade sig vara mycket bra. Majoriteten av de nyblivna cykelägarna stannade till hos oss och hade svårt att motstå en sprillans ny hjälm för en riktigt billig peng.

Ja, det är alltså en stor grej när man är så vuxen att man kommer på att man ska ha hjälm, var kommentaren från en av studenterna som berättade att hon oftast använde sin gamla skatehjälm när hon cyklade längre sträckor, men att hon helst inte ville visa sig ute i den längre.

En annan besökare berättade att han cyklar ungefär tio mil i veckan och att han cyklat massor i både Stockholm och Göteborg, men aldrig haft hjälm.

- Nu när jag träffat er här inser jag hur viktigt det är med hjälm och från och med nu kommer jag alltid att cykla med hjälm!

Projektet är en av åtgärderna i den aktionsplan för säker vägtrafik 2019-2022 som NTF och 13 andra aktörer utarbetat. Det kommer att ske en uppföljning via sms ungefär tre veckor efter försäljningstillfället till alla som köpt en hjälm. Därefter skickas ytterligare ett sms två månader senare. Då kommer frågor ställas för att ta reda på om personen använt cykelhjälmen och har för avsikt att fortsätta cykla med hjälm.

NTF Väst hjälper hjälmlösa studenter

2019-05-27