Har dina nära koll på vintertidens heliga tretal?

Alla känner vi någon som alltid glömmer reflexen, är i sista minuten med däckbytet, eller - gud förbjude - gamla mamma som halkar och bryter höftleden, för att aldrig komma tillbaka helt till livet som förr igen.

Sprid vidare vintertidens heliga tretal:

1. Reflexen: Om du bär reflex ser bilen dig på cirka 125 meters avstånd, utan reflex på cirka 20 meter.
2. Däcken: Kör du bil ska vinterdäck användas vid vinterväglag 1 december - 31 mars.
3. Broddarna: Halkskydd är fotgängarens bästa vän eller varför inte en julklapp till någon du bryr dig om?

Vintertid och julledighet brukar även vara resornas tid. Hur får du kusinerna att köra säkert till julfirandet? Ännu ett tretal att dela med dig av:

1. Lasta rätt, även hunden och julklapparna ska sitta fast.
2. Ögonen på vägen, inte statusuppdateringarna.
3. Kör utvilad – trötthet är lika farligt som berusning.

Ska släkten istället resa till varmare breddgrader i jul- och nyårshelgerna? EU-kommissionen har tagit fram en app som navigerar bland EU-ländernas olika trafikbestämmelser. Perfekt lathund för den som inte vill spendera tredje advent på att genomsöka internet efter lokal information... Ta genvägen till appen i nyhetsbrevet och spana även in Transportstyrelsens kampanj Sluta Rattsurfa. Här kan din partner testa om hen är en farlig bilförare. Eller kanske vill du dela kampanjfilmerna till någon du vet är farligt fäst vid sin mobiltelefon - även under bilkörning.

Med året snart till ända bjuder nyhetsbrevet även på några godbitar från året som gått; mediainslagen som fått mest uppmärksamhet och eventen som haft flest besökare. Till sist riktar vi även ett stort tack till de cirka 5000 föräldrar som vi pratat trafiksäkerhet med under 2014. Vi har mötts på BVC:er, mässor, festivaler och på vår babyskyddsuthyrning på kansliet, Packhusplatsen 3 i Göteborg. Ni är alla hjältar i vardagen som ger era barn säkert bilåkande, cykelhjälm och reflexer!

NTF Väst


LÄNKTIPS

NTF:s test av olika halkskydd

Allt om reflexer
Dubbat eller odubbat?
Lasta rätt
Trötthet och bilkörning

Texten är ett utdrag ur NTF Västs nyhetsbrev 2014/5.
Ännu inte prenumerant på nyhetsbrevet? Anslut dig via facebook eller maila vast@ntf.se


2014-12-23