Extra många bälteskontroller i veckan

Andelen som använder bältet i bilen är hög i Sverige, enligt den senaste undersökningen så hög som 98 procent av alla bilförare. Bland passagerare är den dock betydligt sämre. Bara 85 procent av alla vuxna i baksätet använder bältet. Regionalt är skillnaderna också stora.

Bältet är ett av de allra viktigaste skyddssystemen i bilen. Rätt använt halverar du risken att skada dig själv och dina medresenärer vid en olycka. Även i bussen är det lag på att använda bälte. I långfärdsbuss använder 65-72 procent bälte i buss (65 procent i expressbussar enligt Swebus 2015, 72 procent enligt Sifos undersökning från 2012). I en allvarlig bussolycka i Norge sommaren 2014 omkom fyra personer, flera passagerare hittades utanför bussen vilket tyder på att bältet inte använts.

-Valet att använda bilbälte kan vara livsavgörande. Vi måste få alla att vilja använda bilbälte, oavsett färd i bil, buss eller lastbil. Om olyckan är framme så är bältet en livräddare, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst.

Det är extra viktigt att se till så att barn under 15 år använder bälte. Förutom bälte ska barn under 135 cm använda någon typ av bilbarnstol, passande till barnets ålder. Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna till 4-5 års ålder. Det kan bli dyrt om du struntar i bältet – 1 500 kronor i böter. Om du som förare inte ser till så att passagerare under 15 år har bälte blir det ännu dyrare – 2 500 kronor. Men bältesanvändning handlar först och främst om din och andras säkerhet.

-Du som förare är ansvarig för att barnen i bilen använder bälte, bilbarnstol etc. Det är viktigt att även säga till tonåringar och vuxna att ta på sig bälte. Alla kan hjälpas åt att påminna varandra för oftast handlar det om slarv, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst.

Under hela nästa vecka gör polisen en extra satsning på att kontrollera bältesanvändningen. Insatsveckan är gemensam för hela Europa.

För mer information kontakta:
Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst, 0709-967616 eller malin.lundgren@ntf.se


NTF Väst är en idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka trafiksäkerheten för mer än en miljon invånare i 25 västsvenska kommuner. www.ntf.se/vast


2015-03-06