MÅNGFALD I TRAFIKEN 2020

Digital Mångfald i trafiken nådde brett i regionen

För elfte året i rad arrangerade NTF Väst trafiksäkerhetsdagen Mångfald i trafiken för nya svenskar. Årets event var helt digitalt vilket gjorde det möjligt att nå ännu fler i regionen.

Det är inte bara språket man behöver lära sig som ny i Sverige. För den som vill kunna röra sig på ett säkert sätt i trafiken finns också mycket ny kunskap att ta till sig. Därför bjuder NTF Väst årligen in till en kunskapsdag i trafiksäkerhetens tecken, där alla trafikfrågor har chans att besvaras.


Helt digital konferens

Den 21 oktober var det dags, men istället för att som tidigare år bege sig till Frölunda kulturhus fick de 289 anmälda SFI-eleverna bänka sig framför datorer och mobiltelefoner. På grund av Covid-19 var årets event helt digitalt, men tack vare det kunde vi också nå många fler i regionen.

– Vi är otroligt glada för den stora regionala spridningen som det digitala formatet möjliggjorde, säger Angela Aylward, projektledare för Mångfald i trafiken.


Tjugo klasser från hela regionen deltog

Sammanlagt deltog tjugo klasser från Göteborg, Borås, Orust, Partille, Tranemo och Härryda under dagen. Vissa elever satt hemma med en egen skärm medan andra kopplade upp sig klassvis. Mellan 20 - 57 datorer var inloggade vid varje seminarium och de allra populäraste programpunkterna var Polisen och STR, följt av Stora Holm Trafikövningsplats.

– Många vill veta hur man gör för att tar körkort och vilka regler som gäller i trafiken. Det är viktig kunskap som främjar både trafiksäkerheten och integrationen, säger Angela Aylward.


Direktsändes även på Facebook

I år livesändes Mångfald i trafiken på Facebook vilket öppnade upp för en större publik och gav de som inte läser SFI möjlighet att ta del av föreläsningarna. Moderator för seminarierna var Angela Aylward medan de biträdande projektledarna Lilian Korsár och Natalija Sako tog emot frågor via chatt och Facebook. Hur nästa års upplägg blir är ännu inte klart, men Angela Aylward hoppas kunna utöka evenemanget.

– Det digitala Mångfald i trafiken var ett lyckat koncept som vi gärna gör om. Vem vet, nästa år kanske vi kan genomföra två trafiksäkerhetsdagar, en fysisk och en digital.

 

Mångfald i trafiken 2020 genomfördes bland annat i samarbete med Studiefrämjandet och Mångkulturella Närradioförbundet.

 

Årets föreläsare var:

Polisen: Lagar och regler i trafiken

STR: Drömmer du om körkort?

Stora Holm Trafikövningsplats: Varför måste du öva på halka innan körkort?

Trafikverket: Information om körkortsprovet

Västtrafik och Transdev: Kollektivtrafik och den hållbara resan

Bilkåren: Syns du i mörkret?

NTF Väst: Så åker barnen säkert i bilen och cyklar säkert

Trafikkontoret Göteborgs stad: Vem har rätt till färdtjänst och flexbussen?

 

Missade du någon av föreläsningarna kan du se dem i efterhand på vår youtubekanal.

Digital Mångfald i trafiken nådde brett i regionen

2020-11-09