Allt fler kör med vinterdäck året om

Däckrazzia för att upplysa om däckens betydelse

Så många som var tionde bil hade vinterdäck under förra sommarens däckrazzia i Västra Götaland. En oroande trend, enligt däcksbranschen.

Rätt däck med bra grepp kan bidra till att en olycka helt kan undvikas eller minska konsekvenserna vid ett olyckstillfälle, genom att ge föraren bra möjligheter att väja och bromsa. Däck med rätt mönsterdjup och rätt lufttryck ger en kortare bromssträcka och sparar också miljö och pengar. Årets däckrazzia, som är en samverkan med bland annat Polisen, Bilprovningen, Däcksbranschens informationsråd och NTF, genomfördes under två dagar i augusti och september. 

Ett ökat problem är bilar som rullar med dubbfria vinterdäck trots att det är sommar. Så många som var tionde undersökt bil i Västra Götaland hade vid förra årets däckrazzior vinterdäck på sommaren. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för kyla och vinterväglag. På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre grepp och försämrad stabilitet. Tester har också visat att dubbfria vinterdäck har 15-20 procent längre bromssträcka jämfört med sommardäck av samma kvalitet.

Under däckrazzian gjorde Polisen en trafikkontroll och NTF Väst var på plats för att erbjuda information i samband med däckskontrollen. I år stod vi på Hjalmar Brantingsgatan vid Wieselgrensplatsen samt på Norra Hisingen vid korsningen Tuvevägen/Knipplekullen. Totalt träffade vi närmare 200 förare som fick information om vikten av att ha koll på däcken på bilen. En sammanställning av resultatet av undersökningen kommer längre fram, då den även innehåller resultat från resten av landet. 

 

Däckrazzia för att upplysa om däckens betydelse

2017-08-30