Nu lägger vi in backen

Går baklänges för rätten att åka säkert

Den 11 maj lägger vi in backen. Då går tusentals förskolebarn baklänges för att demonstrera för sin rätt att åka bakåtvänt så länge som möjligt.

För nionde året i rad genomför Volvia i samarbete med NTF Barnsäkerhetens dag på förskolor runt om i Sverige. Sedan starten 2009 har 320 000 barn deltagit och syftet med dagen är att sätta strålkastaren på att barn ska åka bakåtvänt i bilen till minst fyra års ålder. Målet är att nå fram till föräldrar till yngre barn.

Barnsäkerhetens dag är till för att hjälpa förskolorna att på ett lekfullt sätt ta upp trafiksäkerhet och barnsäkerhet i bil med förskolebarnen, samtidigt som det också når fram till föräldrarna. Dagens höjdpunkt är Baklängesmarschen som är ett roligt och lite tokigt sätt att uppmärksamma vikten av att barn ska sitta bakåtvänt i bilen. I år är mer än 47 000 barn över hela Sverige anmälda och alla genomför en marsch - självklart går alla baklänges. NTF Väst är så klart ute tillsammans med Volvia och besöker en förskola i Göteborg.

I samband med dagen släpps också 2017 års undersökning om barn i bil som Volvia genomfört. Undersökningen hittar ni här .

Den visar att trots att bakåtvänt åkande är det absolut säkraste färdsättet för små barn, placeras nästan var fjärde barn under fyra år framåtvänt istället för bakåt. Ambitionen med den årliga informationskampanjen Barnsäkerhetens dag är därför att sprida kunskapen om hur barn färdas säkrast i bilen.

 

Går baklänges för rätten att åka säkert

2017-05-11