Årets trafiksäkraste dag för nya svenskar

Mångfald i trafiken lockar många

Med allt fler nya svenskar ökar behovet av trafiksäkerhetsinformation på lätt svenska. Intresset var som vanligt stort när NTF Väst för nionde året i rad arrangerade trafiksäkerhetsdagen Mångfald i trafiken.

De senaste åren har antalet nya svenskar i Göteborg blivit många fler. Med trafikvanor som inte överensstämmer med reglerna i Sverige ökar behovet av trafiksäkerhetsinformation. NTF Väst arrangerade för nionde året i rad den populära trafiksäkerhetsdagen Mångfald i trafiken på Frölunda Kulturhus den 17 oktober. 

- Det är viktigt att vi uppmärksammar trafiksäkerhet och informerar eftersom många av de som kommer hit är från länder där det inte finns en tradition att utbilda inom trafiksäkerhet, berättar Stella Midefelt, som är projektledare på NTF Väst och ansvarig för Mångfald i trafiken.

Ett problem är hur man använder, eller inte använder, bilens skyddsutrustning. Resultatet av återkommande bältesmätningar som NTF Väst gör varje år, visar på stora skillnader i hur man använder bilbälte bland nya svenskar.

För att öka kunskapen om trafiksäkert beteende och minska antalet trafikolyckor arrangerar därför NTF Väst Mångfald i trafiken. Dagen fungerar som en mötesplats där nya svenskar får träffa företag, myndigheter och organisationer som på olika sätt arbetar med trafik och trafiksäkerhet. Besökarna fick som vanligt möjlighet att lyssna på föreläsningar på lätt svenska och chans att gå runt till de olika organisationerna för att ställa frågor. Tolkning skedde på olika språk som engelska, arabiska, persiska, somaliska och kurdiska så att alla, oavsett språkkunskaper, kunde tillgodogöra sig informationen. I år direktsändes även flera av föreläsningarna av Radiotorget, som också genomförde intervjuer i radio med föreläsarna.

Mångfald i trafiken genomfördes i samarbete med Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Frölunda Kulturhus, Bilprovningen, Bilkåren, Stora Holm Trafikövningsplats, Polisen, Folksam, Transdev/Västtrafik, ABF, Trafikverket förarprov, Hjärnkraft, STR, Serviceresor, Radiotorget, Studiefrämjandet och invandrarföreningar.

Mångfald i trafiken lockar många

2018-10-19