40 740 barn går baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen

Den 21 maj arrangerar förskolor över hela Sverige baklängesmarscher för en säkrare trafik. Volvia Försäkringar och NTF står bakom initiativet som bygger på en undersökning där det framgår att 24 % av alla 0-4 åringar placeras felvända i bilen– framåtvända i stället för bakåtvända. Något som kan få livsavgörande konsekvenser vid en bilkrock.

För sjätte året i rad genomför Volvia Försäkringar och NTF Barnsäkerhetens dag vars höjdpunkt är baklängesmarschen. Hittills har närmare 200 000 barn över hela Sverige deltagit i marschen som blivit ett stående inslag på landets förskolor.

– Syftet med Barnsäkerhetens dag är att öka kunskapen om hur barn färdas säkert i bilen. Tyvärr placerar nästan en fjärdedel av alla småbarnsföräldrar sina barn felvända i bilen. Något som beror på okunskap och att det varje år tillkommer nya föräldrar som behöver information om hur barn färdas säkert i bilen, säger Sofia Bergfors marknadsansvarig på Volvia Försäkringar.

Trots att bakåtvänt åkande är det absolut säkraste färdsättet för små barn i bil placeras 24 % av alla 0-4 år framåtvända i bilen. Det visar Volvia Försäkringars rikstäckande undersökning kring barn- och trafiksäkerhet. I undersökningen framkommer det även att 23 % av alla föräldrar i Sverige inte vet när de ska vända sina barn framåt i bilen.

– För att skydda små barn i bilen rekommenderar vi bakåtvänt åkande upp till minst 4 års ålder. Risken för att ett barn skadas allvarligt vid en krock är upp till fem gånger högre om barnet sitter framåtvänt istället för bakåtvänt. Vid en krock utsätts nämligen barnets nacke för våldsamma krafter i en framåtvänd stol. En bakåtvänd bilbarnstol fångar däremot upp kraften bättre och skyddar barnets känsliga huvud och hals, säger Malin Lundgren på NTF.

På Barnsäkerhetens dag den 21 maj genomför totalt 1019 förskolor baklängesmarscher runt om i Sverige. Första gången baklängesmarschen genomfördes var 2009 och nu genomför NTF och Volvia Försäkringar informationskampanjen för sjätte året i rad.

Media är välkomna att medverka vid de lokala marscherna den 21 maj. Vill du besöka en förskola på din ort, kontakta: Lina Hultén på 0700-920017.

För mer information, kontakta:
Sofia Bergfors, Marknadsansvarig Volvia försäkringar
Tel: 0768-932923
Mail: sofia.bergfors@volvia.se

Malin Lundgren, Verksamhetschef NTF Väst
Telefon: 031-60 78 85
E-post: malin.lundgren@ntf.se


2014-05-14