#10 SEKUNDER

Rekordmånga bidrag i Sveriges trafiksäkraste tävling

Årets upplaga av NTF Västs tävling #10sekunder har nu avslutats och hela 445 filmbidrag från elever i årskurserna 3-6 har varit med och tävlat. Bland alla påhittiga och tankeväckande bidrag har juryn valt ut fem vinnare som sticker ut lite extra i den trafiksäkra tävlingen.

Under våren har skolklasser runt om i Västsverige för femte gången kunnat tävla i NTF Västs tävling #10sekunder. Tävlingens syfte är att låta eleverna illustrera vad man hinner göra på den korta tid man sparar när man kör för fort utanför en skola. Filmernas längd är just tio sekunder – den tid som sparas varje 200 meter när man kör 50 km/h istället för 30 km/h. I år har hela 445 kreativa, lekfulla och tankeväckande bidrag kommit in till NTF Västs jury, vilket är rekord för tävlingen.

– Årets bidrag har varit fenomenalt bra, och det har inte varit lätt för juryn att skilja ut de allra bästa bidragen! Men vi har nu kommit fram till fem vinnarklasser som belönas med en rolig gemensam aktivitet för sitt sätt att ta sig an uppgiften, säger Natalija Sako, kommunikatör på NTF Väst och projektledare för tävlingen.

Vill få fler att prata om trafiksäkerhet
Under de 20 år som NTF har mätt hastigheter utanför skolorna, har resultatet alltid sett likadant ut. Ungefär hälften av bilarna kör för fort, vilket är både farligt och onödigt. Det är det som eleverna sätter fingret på med sina filmer. Målet med tävlingen är att barnen med hjälp av sin kreativitet ska bygga vidare på sina kunskaper om trafiksäkerhet. Minst lika viktigt är att barnen kan få de vuxna att tänka om, menar Natalija Sako.

– Vi hoppas och tror att vår tävling har medfört att fler pratar trafiksäkerhet både i skolan och hemma. Många av de som kör för fort utanför skolorna är just föräldrar, och vår erfarenhet är att elevernas nyfunna kunskaper om fortkörning faktiskt också kan få de vuxna att tänka till och agera annorlunda, säger Natalija Sako.

Fem bidrag har utmärkt sig extra
Juryn består av representanter från NTF Väst och valet har fallit på filmer som visar på både kreativitet, nytänkande och humor. Av alla inskickade bidrag är det fem som utmärkt sig lite extra och därför kammat hem priser i 2021 års upplaga av #10sekunder.

Vinnarna är:
Hålta skola klass 4 – Hos psykologen
Trönninge skola klass 4A – Kör inte för fort du kraschar
Dalaskolan klass 3A – Kort rast
Klarebergsskolan klass 6D – Corona-redo?
Sparsörskolan klass 5B – Tar för lång tid

Alla filmerna kan du se här.

 

Även om årets tävling nu är avslutad är det förstås fortsatt lika viktigt med trafiksäkerhet, både för egen och för andras skull. Hastigheten är avgörande för hur allvarliga skadorna blir vid en olycka. Trots det visar en ny rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI att många bilister fortfarande struntar i att hålla den skyltade hastigheten. Här är de viktigaste anledningarna till att hålla hastighetsbegränsningarna:

• Om alla höll hastighetsbegränsningarna skulle vi undvika 100 dödsolyckor varje år.
• De flesta människor överlever om de blir påkörda av en bil som kör 30 km/h.
• Risken att dö vid påkörning ökar markant vid hastigheter över 40 km/h.
• Sänkt hastighet från 40 km/h till 30 km/h minskar skade- och dödsrisken med hela 70 %
för gående och cyklister som blir påkörda av bilister.
• När man kör 50 km/h istället för 30 km/h sparar man max 10 sekunder per 200 meter.
• De flesta som dör eller skadas allvarligt i trafiken är oskyddade trafikanter

Rekordmånga bidrag i Sveriges trafiksäkraste tävling

2021-06-02