Tid att reflektera

Var rädd om ditt liv - använd reflex

Nu är den här, tiden på året då tända ljus, filtar och te kanske lockar mer än promenader och utomhusaktiviteter. Men tillsammans trotsar vi mörkret – och detta år ser vi till att synas lite extra i trafiken.

Att bära reflex är en liten insats du gör som kan vara skillnaden mellan liv och död. En stor del av trafikolyckor där gående är inblandade sker när det är mörkt och därför kan en reflex ha stor betydelse. Reflexen gör att du syns bättre i trafiken och minskar risken för att bli påkörd. Åker du buss gör reflexen dessutom att busschauffören ser dig ordentligt vid hållplatsen.

NTF Väst arbetar för att så många som möjligt ska ha tillgång till reflex och därför kommer vi i år, liksom tidigare år, att dela ut kostnadsfria reflexer till invånare i regionen. I samarbete med Västtrafik kommer vi under första veckan i november att dela ut reflexer i både Borås och Göteborg. Från klockan 06.30 står vi den 3:e november på Resecentrum i Borås och den 4:e november vid Drottningtorget i Göteborg.

I år har även ett begränsat antal skolklasser möjlighet att få reflexer av oss. För mer information kontakta:

Cecilia Friis, projektledare
0768-11 08 06
031-60 78 82
cecilia.friis@ntf.se

 

Fem fakta om reflexer

  1. En reflex återkastar skenet från strålkastaren på ett fordon. Har du mörka kläder och bilen kör med halvljus på, syns du först på ca 20 meters håll. Bär du reflex ser föraren dig på ca 125 meters håll.

  2. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Sätt reflexerna på armar och ben, ju lägre de sitter desto bättre syns du. Vid dåligt upplysta hållplatser, lys gärna även med mobillampan så att chauffören lättare upptäcker dig.

  3. De flesta olyckor med fotgängare sker i tätbebyggda områden med belysning från både neonskyltar och gatubelysning. Du ser fordonen, men föraren ser inte dig. Reflexen skyddar dig alltså även i stan.

  4. Reflexen kan bli repig och sliten och då reflekterar den sämre. Kontrollera och byt gärna ut dina reflexer varje år.

  5. Och du, detta gäller inte bara under hösten och vintern. Även sommarnatten kan vara mörk, så ta för vana att alltid använda reflex. Och tänk på att även barnvagnen, hunden och hästen behöver synas. 

 

Här hittar du ännu mer information om reflexer och varför det är så viktigt att synas när det är mörkt! 

Var rädd om ditt liv - använd reflex

2020-10-12