Unik utbildningsdag på Stora Holm Trafikövningsplats

Äldre provar halkkörning för första gången

Halkkörning, bromssträckor, krockvikt och aktuell trafiklagstiftning. Det var en fulltecknad dag när NTF Väst för första gången någonsin genomförde en kostnadsfri utbildningsdag för pensionärer på Stora Holm Trafikövningsplats.

De flesta som är 65 år och äldre tog körkort långt innan det fanns krav på riskutbildning. Många upplever också att de har svårt att hålla sig uppdaterade kring nya skyltar, regler och lagar och att det blir ett hinder för dem i trafiken.

- Man pratar ofta om när det är dags att sluta köra bil, vi vill nu istället fokusera på att främja äldres mobilitet och ge dem verktyg att kunna fortsätta köra bil och på andra sätt röra sig på ett säkert sätt i trafiken, säger Malin Lundgren, verksamhetschef på NTF Väst.

Dagen arrangerades i samarbete med NTF Västs äldreråd med representanter från SPF Seniorerna, PRO, RPG, SKPF och Vision. Ett 40-tal trafikombud i de olika pensionärsorganisationerna var inbjudna och de flesta av dem hade aldrig tidigare provat på den populära halkkörningen. Bengt Bengtsson, som är ordförande i NTF Västs äldreråd, är glad över denna unika möjlighet att få testa på att köra på halka under kontrollerade former.

-Den stora upplevelsen för oss var nog att köra på halkbanan. Bromsa, sladda och köra i diket - det var inget vi fick lära oss när vi tog körkort, säger han.

Detta bekräftas också av deltagarna. Det var pirrigt, utbrister någon och en annan lägger till att bilen ju inte alls gjorde som man sa till den. De flesta konstaterar att en liten fartökning gör en stor skillnad och att det är lätt att förlora kontrollen.

- Jag har aldrig provat det här förut och det var otäckt i rondellen, där sladdade vi ordentligt när vi tvärbromsade. Man förstår nu att bromssträckan har betydelse och det var väldig lärorikt att få prova det här, säger Inger Persson.

Det håller Tore Avhede med om. Han är en av utbildarna på Stora Holm Trafikövningsplats och var med under dagen.

- Behovet av att sätta sig i en sådan här situation är stort. De är vana vid att köra mjukt och fint och därför mindre benägna att tvärbromsa. Men de är jätteduktiga på att köra och jag hade gärna åkt med dem, säger han.

Förutom att köra på halt underlag fick deltagarna bland annat även ställa sig på krockvågen, där äldrerådets Lars Hübinette demonstrerade hur tung man blir i en krock i olika hastigheter. NTF Väst informerade om vikten med reflexer och hur man på ett säkert sätt placerar sina barnbarn i bilen.

 

 

Äldre provar halkkörning för första gången

2017-05-05