Tar du bilen eller taxi hem från julfesten?

Nu är julen snart här och med den festliga tillfällen som glöggkvällar och julbord. Bestäm redan i förväg vem som ska köra bilen hem och låt bilen stå även dagen efter. Denna vecka pågår polisens sista insatsvecka med fokus på trafiknykterhet.

Nu är julen snart här och med den festliga tillfällen som glöggkvällar och julbord. Bestäm redan i förväg vem som ska köra bilen hem och låt bilen stå även dagen efter. Då undviker du att äventyra säkerheten för dina medtrafikanter. Denna vecka pågår årets sista insatsvecka, då polisen fokuserar extra på att kontrollera trafiknykterheten.

Andelen förare som kör berusade är liten, ändå är rattfylleri ett av de allvarligaste problemen i trafiken. Ungefär en av fyra omkomna personbilsförare är påverkade av alkohol. Det visar hur mycket risken för en allvarlig trafikolycka ökar, när man blandar alkohol och bilkörning. Enligt Trafikverkets årliga rapport har trafiknykterheten legat still de senaste åren. Visserligen på en hög nivå, men utvecklingen måste öka för att nå målet på 99,9 procent nyktra förare år 2020.

- Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Bestäm dig i förväg om du ska ta bilen eller inte när du ska iväg på julbordet. Vi har alla ett gemensamt ansvar och ser du någon som är berusad och är på väg att sätta sig bakom ratten, så övertala personen att låta bilen stå, säger Malin Lundgren på NTF Väst.

Polisens kontroller och det personliga ansvaret att avstå bilen när man druckit alkohol är avgörande för att målet om max 220 döda i trafiken år 2020 ska uppnås. 12-18 december pågår en gemensam insatsvecka i hela Europa med fokus att minska rattfylleriet. Här i Sverige satsar polisen extra på att kontrollera nykterheten på landets vägar.

- I tider av julbord och stundande helgdagar finns anledning för oss att intensifiera arbetet avseende nykter trafik. Den regionala trafiksektionen i väst kommer under denna vecka särskilt rikta verksamheten mot nykterhetskontroller ute på det statliga vägnätet, de stora genomfartslederna med högt trafikflöde men också vägar som är särskilt olycksdrabbade. Vi kommer företrädelsevis genomföra synlig övervakning med uniformerad polis men även med civila radiobilar, berättar Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion i Region Väst.


Misstänker du att någon i din närhet kör berusad? Ring polisen på tel 114 14.


2016-12-12