Nedgång i bältesanvändningen bland lastbilsförarna oroar Polisen

Under nästa vecka arbetar Polisen extra mycket med att kontrollera bältesanvändningen. Det är lika viktigt att använda bälte i lastbil och buss som i personbil. Trafikpolisen i Göteborg ser en nedgång av bältesanvändning bland yrkesförare i lastbil.

I en bilkrock utvecklas otroliga krafter. Så bilbältet behövs antingen du sitter i fram- eller baksätet. Enligt Trafikverkets analys av 2013 års trafiksäkerhet är bältesanvändningen bra i landet; de flesta använder bältet i framsätet och barnen i baksätet är ungefär lika bra fastspända. Däremot saknar många vuxna passagerare fortfarande bälte i baksätet. Enligt den senaste mätningen sitter cirka 15 procent av passagerarna i baksätet obältade. Obältade passagerare kan slå ihjäl både sig själva och andra vid en allvarlig krock och ju högre hastighet, desto allvarligare blir krockvåldet.

- Valet att använda bilbälte kan vara livsavgörande och vi måste få alla att vilja använda bilbälte oavsett färd i bil, buss eller lastbil. Du som förare är ansvarig för att barnen i bilen använder bälte, bilbarnstol etc. Det är viktigt att även säga till tonåringar och vuxna att ta på sig bälte. Alla kan hjälpas åt att påminna varandra för oftast handlar det om slarv, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst.

Göteborgspolisen kommer att prioritera bälteskontroller i den dagliga verksamheten under hela vecka 37.

- Vid våra kontroller ser vi tyvärr just nu en tillbakagång i bältesanvändning bland yrkesförare i lastbil och jag vill understryka vikten av att alla använder bälte. Även vid låga farter har bältet stor effekt och kan rädda liv. Som bussresenär är det också viktigt att använda bälte och bussförare gör ett bra jobb som påminner passagerarna, säger Mats Berndtzon, chef Trafikpolisen i Göteborg.


För mer information kontakta:
Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst, 0709-967616 eller malin.lundgren@ntf.se
Mats Berndtzon, Trafikpolisen, 0705-507095, mats.berndtzon@polisen.se

NTF Väst är en idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka trafiksäkerheten för mer än en miljon invånare i 25 västsvenska kommuner. www.ntf.se/vast


2014-09-05