Gothenburg Culture Festival

Ju högre hastighet, desto tyngre blir du

Många ställde sig på krockvågen men få gissade rätt på hur hög krockvikten faktiskt blir i en kollision. Under vårt deltagande på årets Gothenburg Culture Festival i Göteborg i början av augusti fokuserade vi återigen på varför det är så viktig att hålla rätt hastighet och hur man ska undvika att bli en elefant i bilen.

Hastigheten är en av de största anledningarna till att det händer olyckor i trafiken. Sedan förra årets Kulturkalas har vårt fokus varit just på hastighet och hur viktigt det är att ha på sig bilbältet, även om man bara åker korta sträckor eller inte kör fort. Förra året väckte vi liv i NTF:s gamla kampanj "Elefanten i bilen" och den uppskattades av många av de som kom och pratade med oss även i år.  

Vår krockvåg är ett effektivt hjälpmedel när vi pratar om hastigheter och bilbälte. De flesta besökare som ställde sig på krockvågen blev överraskade över hur tunga de faktiskt blev vid en krock i olika hastigheter. Väldigt få trodde att de skulle kunna väga lika mycket som en björn eller en stor bil. Att elefanten i baksätet inte är en myt blev tydligt, och även hur viktigt det är att lastsäkra de saker man packar med sig i bilen. Och att en napp kan bli lika tung som ett mjölkpaket är ganska svårt att föreställa sig. 

För barnen hade vi även ett uppskattat pyssel där de fick göra sin egen reflex. Det gav oss en möjlighet att prata om trafiksäkerhet även för de som inte kör eller åker bil. 

Totalt träffade vi över 3 000 vuxna och barn under festivalens fem dagar.  

Ju högre hastighet, desto tyngre blir du

2019-08-14