Förskolebarn i baklängesmarsch för rätten att åka bakåtvänt

Volvias årliga undersökning av kunskapen hos svenska föräldrar kring barns säkerhet i bil visar att många inte vet att barn upp till minst fyra år ska sitta bakåtvänt. Som ett resultat av detta riskerar upp till 52.000 barn allvarliga skador vid en olycka. Var tredje förälder tycker dessutom att det är svårt att montera en bilbarnstol och 15.000 barn mellan 0 och 4 år åker helt utan bilbarnstol eller kudde.

– Det är sjunde året i rad som vi genomför en baklängesmarsch på Barnsäkerhetens dag. Bakom initiativet står Volvia och NTF och syftet är att sprida kunskap om barns säkerhet i bil. Den årliga undersökningen redovisar skrämmande siffror trots att Sverige är ett av världens främsta länder på barnsäkerhet i bil, säger Sofia Bergfors, marknadschef på Volvia.

Undersökningen visar att upp till 52.000 av alla 0-4 åringar placeras felvända i bilen – framåtvända i stället för bakåtvända. Något som kan få livsavgörande konsekvenser vid en bilkrock.

I Göteborg besökte NTF Väst Bakgårdens förskola i Majorna, som är en av förskolorna som deltog i marschen.

– Barnsäkerhetens dag är en kampanj för att sprida information om barnsäkerhet i bil. Vi vill ju verka för bakåtvänt åkande till minst 4 års ålder och därigenom bidra till att färre barn skadas i trafiken, säger Malin Lundgren på NTF Väst.


  Föräldrars kunskap barnsäkerhet i bil 2015

För mer information kontakta Malin Lundgren, Verksamhetschef NTF Väst
0709-967616, malin.lundgren@ntf.se

Sofia Bergfors, Marknadschef Volvia
0768-93 29 23, sofia.bergfors@volvia.se
eller besök www.volvia.se


2015-05-07