Fem tips för säkra bilsemestrar med barn

Det ser ut att bli en sommar i Sverige för en hel del av oss i år och för många är bilen oslagbar när det gäller att ta sig fram i vårt avlånga land. Samtidigt brukar sommarmånaderna innebära högsäsong för allvarliga olyckor då fler bilar rullar på vägarna och många förare kör längre sträckor än man kanske är van vid. För att du ska känna dig så säker som möjligt på resan har vi på NTF Väst samlat några viktiga tips inför bilsemestern med familjen.

1. Förbered bilen

En viktig sak att tänka på är att kolla däcktrycket, spolarvätska, olja etc. innan du ger dig i väg på en längre resa. Se till att bilen är väl förberedd så minimerar du risken att du blir stående på vägen.

2. Spänn fast barnen ordentligt

Du vet säkert redan hur viktigt det är att barnet sitter i en anpassad bilbarnstol, men visste du att det även är viktigt att barnet sitter rätt?

 Se till att bältet är ordentligt spänt och att barnet sitter upp ordentligt i bilen. Och tänk på att det är förarens ansvar att se till att barnet sitter som det ska.

3. Packa rätt

I höga hastigheter kan lösa föremål bli en livsfara. Lastsäkra din packning och se till att ha tunga föremål längst ner. Se även till att du har nät eller galler som täcker för din baklucka så att inte dina lösa föremål kommer flygande vid en kraftig inbromsning. Dubbelkolla gränsen för maxlast för din bil och lasta inte på mer än vad bilen är gjord för.

Tänk på att även mindre föremål såsom barnets platta kan orsaka skador vid en krock. Spänn fast plattan på sätet framför barnet så ser du till barnet både är säkert och sitter ergonomiskt med blicken framåt i stället för nedåt.

4. Planera resan

Tänk på att ge dig i väg i god tid och inte ha bråttom så blir det lättare att hålla hastigheten. En ökad hastighet från 70 km/h till 80 km/h innebär en fördubblad risk att dö vid en frontalkrock. Har du planerat resan, gett dig i väg i tid och dessutom kollat upp den säkraste vägen samt eventuella vägarbeten har du gett dig själv bästa möjliga förutsättning för en trafiksäker resa.

En stor del av alla olyckor sker på grund av att föraren är trött. En väl planerad resa är en resa som ger föraren tid för återhämtning.

5. Ta pauser!

Det är viktigt att både du och ditt barn får sträcka på benen och vila under resan. När barnet är riktigt litet, upp till 4 månader ungefär, är det viktigt att stanna varannan eller var tredje timme och ta ut barnet ur babyskyddet. Riktigt små barn kan inte byta ställning själva och därför är det viktigt att de får hjälp att sträcka på sig. För ett större barn räcker det med att ta en paus lite då och då.

Tänk på att ni är på semester så ta det lugnt och slappna av i trafiken, så blir resan både trevligare och säkrare.

 

Fem tips för säkra bilsemestrar med barn

2021-06-22