Bältesstol eller kudde - vad ska ditt barn använda?

Bältesstol eller bälteskudde - vad är säkrast? Vad är godkänt? Det nya godkännandet för bältesstolar säger att nya bälteskuddar inte får användas av barn under 125 cm. Är det alltså farligt att låta barnet sitta på kudde nu?

Nej, hävdar framstående forskare på Volvo, som är kritiska till testerna och det nya lagkravet.

För ett tag sedan kom ett lagkrav på sidokollisionsskydd. Det gör att bälteskudden inte har en möjlighet att bli godkänd, och därför inte får användas av barn under 125 cm. Men enligt Volvos forskare har testerna som lett fram till detta lagkrav en stor brist – de har utförts i en rigg som inte liknar miljön i en bil och inte stämmer med verkligheten. Om testerna ska hålla måttet måste de utföras utifrån verkliga förhållanden, menar de. För vilket barn sitter i en bälteskudde och krockar utan att ha en bil runt sig? Bilen tar smällen vid en sidokrock och de så kallade sidokollisionsskydden som bältesstolarna har bör endast ses som ett stöd, inte ett skydd. Barnet skyddas av bilen och barnskyddet tillsammans och kan bilens krockskydd skydda en vuxen, kan det skydda ett barn. Bälteskudden är alltså ett fullgott skydd, enligt forskningen.

Problemet idag, menar forskarna, är istället att alldeles för många barn inte åker med något skydd alls. Trots att lagen säger att barn upp till 135 cm måste sitta på en särskild skyddsanordning är det så många som 1 av 5 barn som sitter direkt på bilens säte. Barns höftben är inte tillräckligt starka för att klara av en krock, och rekommendationen är att barn ska använda skyddsanordning ända till 10-12 år. Det är först då skelettet är tillräckligt starkt. Det viktigaste är att barnet kommer upp med kroppen så att bältet hamnar rätt över höftbenet, att bältet sitter på axeln utan att slacka samt att barnet sitter så nära ryggstödet som möjligt. Och Volvos forskare uppmanar fortfarande barnföräldrar att ha ett gäng med bälteskuddar i bagaget, för att kunna köra både de egna barnen och deras kompisar på ett säkert sätt.

Integrerade bälteskuddar kommer även i framtiden att vara godkända. De är testade i bilar, med bilen som skydd. Även äldre bälteskuddar är godkända, då det nya kravet endast gäller nytillverkade bälteskuddar.

Bältesstol eller kudde - vad ska ditt barn använda?

2017-09-14