Mångfald i trafiken

500 nya svenskar har blivit säkrare i trafiken

Många har aldrig sett en reflex eller bilbarnstol tidigare. Få har tillräckliga kunskaper om riskerna med den nordiska vinterhalkan. För tionde året i rad arrangerade NTF Väst trafiksäkerhetsdagen Mångfald i trafiken för de som nyligen kommit till Sverige.

Antalet nyanlända svenskar i Göteborg har blivit många fler de senaste åren. Med trafikvanor som inte överensstämmer med reglerna i Sverige ökar behovet av trafiksäkerhetsinformation. NTF Väst bjuder därför årligen in till trafiksäkerhetsdagen Mångfald i trafiken

- Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Det är viktigt att vi uppmärksammar trafiksäkerhet och informerar nya svenskar eftersom många kommer från länder där denna tradition saknas, berättar Angela Aylward som är projektledare för Mångfald i trafiken.

Problemområden kan till exempel vara att inte ha för vana att använda bilbälte eller att barn inte använder rätt skyddsutrustning i bilen utan åker i en vuxens knä. Ett av NTF Västs viktigaste uppdrag under den här dagen är därför att informera om babyskydd, bilbarnstol och bälteskudde samt om den ”svenska modellen” med rekommendationen om att barn bör åka bakåtvänt upp till 4-5 års ålder. Men den kommande vintersäsongen bjuder också på särskilda utmaningar:

- Många har aldrig i sitt liv sett en reflex förut och kommer kanske i år att få sin första upplevelse av vintermörker och vinterhalka. Vi vill uppmärksamma dessa risker. Med tanke på att många idag känner att trafikklimatet hårdnat i Göteborg känns det viktigare än någonsin att alla lär sig vistas i trafiken på ett säkert sätt och visar hänsyn till varandra, säger Angela Aylward.

Mångfald i trafiken, som i år arrangerades den 23 oktober på Frölunda Kulturhus, är en mötesplats där nya svenskar får chans att träffa myndigheter, organisationer och företag som arbetar med trafik och trafiksäkerhet. Besökarna fick under dagen möjlighet att lyssna på föreläsningar på lätt svenska och gå runt till utställarna för att ställa frågor. Tolkning skedde på språken engelska, arabiska, persiska, somaliska och kurdiska så att alla, oavsett språkkunskaper, hade möjlighet att tillgodogöra sig informationen. 

Här kan du lyssna på upptakten till vårt populära evenemang och varför dagen fortfarande behövs, även tio år efter starten: Därför skapade vi Mångfald i trafiken - Shahla Alamshahi och Malin Lundgren, NTF Väst: https://youtu.be/3Y50qAJKMtQ

Flera av föreläsningarna under dagen direktsändes av det mångkulturella nätverket Radiotorget. Androbmedia hjälpte oss att sammanfatta eventet i ett 90-sekunders filmklipp med seminarier, utställare och prisvinnare i en härlig recap som du kan se här: https://youtu.be/AsBO2fXFaI0

 

Mångfald i trafiken genomfördes i år i samarbete med Frölunda Kulturhus, Västra Götalandsregionen, Trafikkontoret Göteborgs Stad, Bilprovningen, Bilkåren, Stora Holm Trafikövningsplats, Polisen, Volvia, Transdev/Västtrafik, ABF, Trafikverket förarprov, Hjärnkraft, STR, Serviceresor, Radiotorget, Studiefrämjandet och kulturföreningen VitWheat. 

Årets föreläsare var:
Polisen - Lagar och regler i trafiken
STR - Drömmer du om körkort?
Volvia - Varför ska du försäkra din bil?
Transdev/Västtrafik - Så här reser du i kollektivtrafiken
Trafikverket förarprov - Information om körkortsprovet
Bilkåren - Syns du i trafiken i mörkret?
Trafikkontoret serviceresor - Vem har rätt till färdtjänst?
Stora Holm Trafikövningsplats - Varför måste du öva på halka för att få ta körkort? 
NTF Väst - Varför är Sverige så bra på trafiksäkerhet? 

500 nya svenskar har blivit säkrare i trafiken

2019-10-24