#10sekunder avgjord

"Helt onödigt att köra för fort"

Flörtar med vuxenvärlden och många bevis på hur lite man egentligen hinner på 10 sekunder. Det var resultatet av årets tävling #10sekunder där skolelever genom korta filmer illustrerar hur onödigt det faktiskt är att köra för fort.

Det kom in mängder av fina bidrag från 21 klasser på 14 skolor runtom i våra 25 kommuner i Västra Götaland och Halland, när vi för fjärde året i rad genomförde kampanjen #10sekunder. I år hölls den i början av höstterminen precis efter att skolan dragit igång igen efter sommarlovet. Det är en tid då det allt som oftast förs diskussioner om hur den täta och snabba trafiken runt skolorna skapar en otrygghet för eleverna. Med denna tävling vill vi fokusera på att förändra attityder och beteenden när det gäller hastigheten i trafiken genom att aktivera de viktigaste påverkarna: barnen. Genom barnens engagemang hoppas vi på att nå föräldrar och andra vuxna med budskapet: Är det verkligen värt att köra för fort? 

Bidragen var väldigt välgjorda och kreativa och det märktes att många av skolorna och klasserna lagt ner mycket jobb på både förberedelser, filmande och efterarbetet med redigering. Många filmer innehöll bra musik, snygga klipp och tänkvärda textbudskap. Filmerna visar att den korta tiden 10 sekunder inte ens räcker till för att göra en kopp kaffe, öppna skåpet på skolan eller ens göra speciellt många situps. Några skolor satsade dock på det vänliga spåret som att det faktiskt går att hinna en ny kompis på 10 sekunder eller att man kan plantera ett träd för att hjälpa miljön. Vi fick också in bidrag med rena trafiksäkerhetsuppmaningar som att använda cykelhjälm och att hjälpa yngre och äldre som behöver hjälp i trafiken. Flera skolor som tidigare deltagit och även vunnit tävlingen deltog även i år, vilket är extra roligt för oss då vi ser att man jobbar med temat ute på skolorna.

Med så här många kloka och eftertänksamma bidrag var det ett väldigt tufft jobb att utse fem vinnare. Slutligen lyckades juryn enas om följande vinnande bidrag:

  • Brainfreeze, Nordhemsskolan 
  • Öppna en mapp, Sollebrunns skola 
  • Vänskap, Tummarpskolan 
  • Prov i fartdårar, Buaskolan 
  • Challenge: Påklädning på 10 sekunder, Ängåsskolan 

Vi gratulerar årets vinnare för fina och genomarbetade bidrag och önskar alla en riktigt rolig dag på antingen Universeum eller Liseberg tillsammans med hela klassen!

Mer information om och bakgrund till tävlingen samt årets bidrag och vinnare hittar du här
och på kampanjsidan 10sekunder.se

 

På bilden ser vi klass 6A på Nordhemsskolan som med filmen Brainfreeze gjord av Livia, Freja, Albin, Elton och Abed vann en dag på Universeum.

"Helt onödigt att köra för fort"

2019-10-04