Årets vinnare i #10sekunder utsedda

Skolbarn använder sin påhittighet för att få vuxna att sakta ner i trafiken. Med hjälp av korta filmsnuttar visar eleverna vad lite vi hinner göra av tiden vi sparar genom att köra för fort. Nu är vinnarna korade i årets #10sekunder.

NTF Väst tog initiativ till tävlingen #10sekunder under 2016, och sedan dess har över 80 skolklasser i Västsverige tävlat. Nu avslutas 2018 års upplaga, där 43 klasser från 30 skolor har skickat in 265 trafiksäkra bidrag och tävlat om ett besök på Liseberg eller Universeum. I filmsnuttarna testar eleverna allt från att shuffla, till att gå på toaletten och genomföra en mattelektion. Slutsatsen är tydlig: på 10 sekunder hinner man i princip ingenting. Åtminstone inget viktigt.

– Vi har mätt hastigheten utanför skolor i Västsverige i över 20 år. Resultatet ser alltid likadant ut. Ungefär hälften av bilarna kör för fort. Samtidigt är det så, att om man kör 50 km/h istället för 30 km/h sparar man max tio sekunder per 200 meter. Det är alltså både onödigt och farligt att köra för fort och precis det lyckas eleverna som tävlar i #10sekunder säga genom sina korta filmer. Väldigt imponerande! säger Anna Swedestam, kommunikationsansvarig på NTF Väst.

I #10sekunder kombineras trafiksäkerhet med kreativitet, och trots att målet är att få vuxna att sakta ner så har tävlingen haft ett högt tempo. Tävlingsbidragen måste nämligen rymmas inom tio sekunder. Att filmerna får vara just tio sekunder långa är ingen slump. Det är den tid som vuxna sparar genom att köra för fort utanför skolorna. Majoriteten av årets bidrag höll en mycket hög kvalitet och det är glädjande att se hur seriöst eleverna angriper sig ämnet. Syftet med tävlingen är, förutom att väcka elevernas kreativitet, också att lyfta frågan om trafiksäkerhet och fortkörning:

Vi tror att barn är de bästa ambassadörerna, och hoppas att vår tävling har medfört att fler pratar trafiksäkerhet både i skolan och hemma. Många av de som kör för fort utanför skolorna är just föräldrarna, och vår förväntan är att elevernas nyfunna kunskaper om fortkörning faktiskt också kan få de vuxna att tänka till, säger Anna Swedestam, som tillägger att juryarbetet i år var det svåraste hittills sedan tävlingen startade.

 

En jury bestående av representanter från NTF Väst har enats om dessa vinnare bland de 265 inskickade bidragen:

  • ”Man kan bli överkörd och dö på 10 sekunder” – Ulrikaskolan i Ulricehamn.
  • ”10sekundersdansen” – Hammarkullsskolan i Göteborg. (På bilden ser ni hur glada de blev över att få besöka Liseberg innan sommarlovet!)
  • ”Håll hastigheten!” – Trönningeskolan i Varberg.
  • ”Bara en like till” – Hålta skola i Kungälv.
  • ”Kaffet” – Söndrumsskolan i Halmstad.

Här kan du se de vinnande filmerna

 

Därför bör du hålla hastigheten i trafiken!

  • De flesta människor överlever om de blir påkörda av en bil som kör 30 km/h.
  • När man kör 50 km/h istället för 30 km/h sparar man max 10 sekunder per 200 meter.
  • Om alla höll hastighetsbegränsningarna skulle det spara 100 liv varje år.
  • Risken att dö vid påkörning ökar markant vid hastigheter över 40 km/h.
  • De flesta som dör eller skadas allvarligt i trafiken är oskyddade trafikanter.Årets vinnare i #10sekunder utsedda

2018-05-18