Välj en nykter väg i sommar

Sommarens alla semesterresor ska precis komma igång; till midsommarfirandet, festerna och sommarstugan. Se till att planera din resa så att du säkert kommer fram!

Sommarens alla semesterresor ska precis komma igång; till midsommarfirandet, festerna och sommarstugan. Se till att planera din resa så att du säkert kommer fram! Det handlar förstås om att vara utvilad, hålla hastigheten, använda bälte och vara nykter. Men det kan också vara att välja den väg där polisen gör många alkoholutandningsprov, så att de med alkohol i kroppen tas av vägen!


Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Statistik visar att cirka en fjärdedel av alla bilförare som omkommer har alkohol i blodet. Polisens strategi är att låta alla förare som stoppas få göra ett alkoholutandningsprov. Polisen gör förstås också flera riktade insatser för att hitta alkoholpåverkade, t ex utanför Systembolag.

- Vi fortsätter vårt envisa arbete med att göra många utandningsprov, för att förhoppningsvis plocka bort så många rattfyllerister som möjligt från våra vägar, säger Bengt Svensson, Rikspolisstyrelsen.

- Av dom som kör berusade finns det två grupper. Den ena är alkoholisterna. Den andra gruppen är personer som vid ett enstaka tillfälle gör ett riktigt dåligt val. De tar bilen trots att de är påverkade, antingen under kvällen eller för tidigt dagen efter. Det finns inget sätt att påskynda kroppens förbränning av alkohol, det är bara att vänta, säger Shahla Alamshahi, NTF Väst.

En förhoppning är att ju fler prov polisen gör desto säkrare blir vägen! Ingen av oss vill ju möta en berusad förare. I områden där polisen syns ofta hoppas man att de som är berusade stannar hemma, att polisen har en avskräckande effekt.

Se för diagram och statistik över antalet utandningsprover länsvis.

För mer information kontakta: Shahla Alamshahi, NTF Väst, tel: 031-60 78 87


Checklista inför semesterresan:
• Välj resväg utifrån säkraste vägen (kanske inte alltid kortaste)
• Planera resan med flera raster
• Gör en tidsplanering så att du aldrig behöver stressa
• Se till att vara ordentligt utvilad
• Kolla bilen; lufttryck, olja, spolarvätska mm

Checklista under semesterresan:
• Kör nykter (tänk även på dagen-efter)
• Använd bälte (barn under 4-5 år bakåtvänt)
• Håll hastigheten
• Om du blir trött – ta paus eller byt chaufför


Fakta om NTF Väst
NTF Väst är en oberoende, idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en säker trafik i 19 västsvenska kommuner. Målet är en säker trafik där ingen dödas eller skadas allvarligt. NTF Väst ska öka människors, företags och organisationers förmåga och vilja att ställa krav på och själva bidra till varaktiga förbättringar av trafiksäkerheten. Dessutom ska NTF Väst medverka till att ge insikt om trafiksäkerhetens betydelse för folkhälsan.


2013-06-18