Välbesökt om appar som gör cykling säkrare

Den 6 maj samlades ett 50-tal cykelintresserade personer för att ta del av hur ny teknik innebär nya möjligheter till säkrare cykling. Tre experter från forskningscentrumet SAFER belyste nuläge och möjliga lösningar för säkrare cykling. Arrangör var NTF Väst i samarbete med SAFER.

Kvällen inleddes med Irene Isaksson-Hellman, forskare på If som pratade om Cykelolyckor – när, var och hur sker de? Där efter berättade Per Gustafsson, civilingenjör, Chalmers, om BikeCOM - en smartphoneapp som varnar för kollision mellan cykel och fordon. Siste talare var Stefan Candefjord, forskare, Chalmers, MedTech West och SAFER som berättade om jalp! - appen som larmar när du vurpar. Föredragen följdes av en diskussion med publiken. Moderator var Anna Nilsson-ehle, föreståndare på SAFER.

BikeCOM är en smartphoneapp som varnar för kollision mellan cykel och fordon i korsningar. Appen jalp! analyserar cyklisters rörelsemönster och larmar automatiskt ifall en olycka inträffar. jalp! kan förkorta tiden det tar tills den skadade kan ges vård och därmed rädda liv. Denna teknik kan även utvecklas för andra trafikanter, exempelvis ryttare.

Läs GP:s rapportering från seminariet:
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2362623-app-kan-varna-for-krock-med-cykel

Se inspelning från seminariet på youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=JW5V1ahoyFE

Presentationerna från seminariet finns på www.ntf.se/vast under presentationer.


2014-05-09