Teaterelever intar catwalken för trafiksäkerhetens skull

NTF:s årliga cykelhjälmsmätning visar att bara drygt hälften av vuxna cyklister i Väst använder cykelhjälm. Det vill teatereleverna på Schillerska ändra på. Den 1 oktober anordnar de därför en modevisning för att visa upp både säkra och snygga cykelhjälmar.

För andra året i rad anordnar Schillerska gymnasiet en cykeldag för sina elever där bl.a. NTF Väst, Polisen, Trafikkontoret, Cykelfrämjandet och Cykelköket deltar. Syftet med dagen är att främja cykling året runt berättar en av initiativtagarna, Linda Kollin, som är lärare i idrott och hälsa.

– Fysisk aktivitet är otroligt viktigt för inlärningen och samtidigt visar studier att gymnasieungdomar rör sig alldeles för lite. Vi vill att eleverna ska förstå att cykling är bra för hälsan, miljövänligt och förhållandevis billigt.

Mer kunskap om trafiksäkerhet behövs

Linda Kollin vill även lyfta vikten av att eleverna ska känna sig säkra i trafiken. Hon har själv varit med om en cykelolycka och ser ett behov av större medvetenhet bland Göteborgs trafikanter.

– Vi måste öka kunskapen om hur man beter sig säkert i trafiken. Göteborg är en relativt bra cykelstad men vi är många som samsas på en liten yta och det finns framför allt många är ovana cyklister. Därför tycker jag att det är viktigt att man funderar över vad man själv kan göra för sin egen och andras säkerhet. Hur kan jag se till att jag cyklar säkert.

Modevisning med trafiksäkra accessoarer

För att lyfta vikten av säker cykling har NTF Väst försett teatereleverna på Schillerska med en rad cykelhjälmar i olika stilar. Eleverna har själva fått sätta ihop en trafiksäker stil som de visar upp i en modevisning på gården. – Vi tycker det är ett fantastiskt initiativ av Schillerska gymnasiet att vika en dag till att lyfta det hållbara resandet tillsammans med eleverna på detta sätt. Det finns många vinster med att få fler att börja cykla, inte minst bättre hälsa och miljö, men cyklingen måste också ske på ett säkert sätt. Många väljer bort cykelhjälmen för att de helt enkelt inte tycker att det är snyggt med hjälm, men vi vill visa att det verkligen finns en hjälm för alla, säger Cecilia Friis, projektledare på NTF Väst.

Kontakter:

Linda Kollin, lärare i idrott och hälsa på Schillerska gymnasiet
linda.kollin@educ.goteborg.se, 0725-871982

Cecilia Friis, projektledare NTF Väst
cecilia.friis@ntf.se, 0768-110806

Teaterelever: Saga Strömberg 0725720239, Stina Stålberg 0735249478, Rakel Lundin 0723198003

Information om cykeldagen på Schillerska gymnasiet:

Pågår mellan kl 10.00 och 13.00 fredagen den 1 oktober. Modevisningen äger rum kl. 12.00 på skolgården. Initiativtagare är lärarna Linda Kollin och Emma Antti på Schillerska gymnasiet.

NTF Västs årliga cykelhjälmsrapport släpptes den 22 september och finns att läsa här:

https://ntf.se/media/42017/ntf-rapport-2021-5-cykel-och-mopedhjalmsanvandning.pdfvändning

Teaterelever intar catwalken för trafiksäkerhetens skull

2021-09-30