Ta en glasspaus i sommar!

Nu är det dags för många semesterfirare att ge sig ut på vägarna. Somliga är rutinerade bilförare, andra inte. Det är mycket som ska transporteras vilket gör att antalet bilar också ökar i trafiken. Det gör att alla måste visa varandra extra mycket hänsyn. Även om man helst vill komma fram till slutdestinationen så fort som möjligt.

Skrikiga barn, lång resa, mycket småvägar för att komma till semesterparadiset. Långsamma lastbilar och tät trafik där det knappt går att köra om. Känns det igen?

Lastbilsförare har hårda krav på sig att ta paus regelbundet, det står till och med i lagen. Detta för att det är viktigt att se till att de är pigga och säkra förare. Den lagen borde gälla alla sommartrafikanter. För att få en trevligare resa och för att skapa ett hälsosammare trafikklimat så behöver vi alla vila emellanåt, även om målet hägrar någon timme bort.

Lastbilsförare är vana att lasta mycket på sina lastbilar, köra långa sträckor och vistas i trafiken. Det är viktigt att sätta fast grejerna ordentligt, att visa hänsyn och att ta paus. Det samma gäller även vanliga bilförare. Inte minst för din egen och din familjs skull.

Det har sagts förut, men vi påminner gärna om de sunda värderingar som skapar ett trevligare klimat i sommartrafiken: håll hastigheten, kör nyktert, lasta lagligt och säkert och glöm inte glasspausen!

Trevlig sommar, vi ses på vägen!
NTF Väst


2013-07-08