Succé för tävlingen #10sekunder

66 minuter trafiksäker film från 31 västsvenska skolor. Frågeställningen löd: "Vad hinner man egentligen göra på den korta tid man sparar genom att köra för fort?". En majoritet av tävlingsbidragen kom fram till samma sak. Ingenting.

I början av april lanserade NTF Väst tävlingen #10sekunder. I tävlingen undersökte elever i årskurs 3-6 i Västsverige, vad vuxna kan göra av den korta tid de sparar genom att köra för fort. En majoritet av de tävlande landade i samma slutsats: i princip ingenting alls.

Att filmerna fick vara just tio sekunder långa är ingen slump. Om man kör 50 km/h istället för 30 km/h sparar man nämligen max tio sekunder per 200 meter.

– Vi har fått in massvis med kreativa förslag, så det har varit ett hårt jobb för juryn att välja ut vinnarna. Vi har premierat påhittighet och att den bakomliggande tanken syns i filmen, och förstås själva genomförandet, säger Cecilia Friis, projektledare NTF Väst.

Sammanlagt har 45 klasser från 31 skolor deltagit i tävlingen och bland de 399 bidragen har fyra vinnare korats.

– Vi på NTF Väst ville satsa på inspiration, istället för pekpinnar. Vi tror att barn är de bästa att påverka sina föräldrar och hoppas att det varit många samtal om trafiksäkerhet vid middagsborden under tävlingsperioden, säger Cecilia Friis.

Upphovsmakarna till ett av de vinnande bidragen säger just detta, att tävlingen inspirerade till att peka på vad lite man egentligen hinner på den tid man tjänar när man kör för fort.

- Först så gjorde vi några filmer om bra grejer, men det är ju inte mycket viktigt man hinner på tio sekunder. Man hinner ju faktiskt bara med onödiga saker, säger Olivia Lasu och Malin Tuvestad på Kastellegårdsskolan.

Tävlingen pågick mellan 1 april och 20 maj och alla mellanstadieskolor i Västsverige inbjöds att delta.


Vinnande skolor
Kastellegårdsskolan klass 6B i Kungälv, bidragets namn: Fula grimaser.
Hallenskolan klass 6 i Mölndal, bidragets namn: Baka en kaka på 10 sek!
Målsryds skola klass 6 i Borås, bidragets namn: Är det värt att köra på ett barn?
Åkeredsskolan klass 6 i Västra Frölunda, bidragets namn: Trafikpoliserna

De vinnande klasserna får en heldag på Universeum med guidning och äventyr, eller en heldag på Liseberg med åkpass till alla elever.

Du kan läsa mer och se de vinnande bidragen på Facebook
Se alla bidragen på #10sekunder


2016-05-27