Riskutbildning A-traktor och mopedbil

Hur snabbt kan man stanna när det är torrt? När det är halt? Hur påverkar hastigheten och det mänskliga beteendet olika trafiksituationer? Vilka är de vanligaste olyckorna med A-traktorer och mopedbilar och hur kan man undvika dem?

A-traktorer och mopedbilar blir allt vanligare bland ungdomar. Många har längtat efter friheten att kunna ta sig vart man vill när man vill och det blir också ett sätt att umgås med kompisarna. För att få köra dessa fyrhjuliga fordon krävs minst ett AM-körkort. Det innebär att de flesta A-traktor och mopedbilsförare bara har genomgått en utbildning för tvåhjuliga mopeder när de börjar köra sina fordon, eftersom AM-utbildningen är så länge inte är anpassad till dem som ska köra A-traktor och mopedbil.

Många ungdomar använder sin A-traktor eller mopedbil större delen av året, även under höst och vinter då väglaget kan variera. För att öka säkerheten erbjuder NTF Väst i samarbete med Stora Holm Trafikövningsplats ett begränsat antal deltagare möjlighet att delta i en riskutbildning – helt utan kostnad. Utbildningen genomförs för tredje året i rad och för första gången riktad till både A-traktor- och mopedbilsförare. 

Höstens utbildning är dessutom en del i ett pågående projekt som görs i samarbete med VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, och som syftar till att ta fram underlag inför kommande förändring av AM-utbildningen. Under dagen kommer därför deltagarna i grupp att få berätta om sina erfarenheter av att lära sig köra A-traktor och mopedbil. Som tack får man, förutom en gratis riskutbildning, också en biobiljett. 

Riskutbildningen kommer att hållas på höstlovet den 1 november kl 10.00 - 14.30 på Stora Holm Trafikövningsplats, Holmvägen 55 i Göteborg. Utbildningen vänder sig till dig som redan har AM-körkort och som vill bli en ännu säkrare förare. Deltagande elever använder eget fordon vid utbildningstillfället. Riskutbildningen är ett komplement till AM-utbildningen. Lunch ingår.

Sista anmälningsdag är 24 oktober.

 

FÖR BOKNING OCH MER INFORMATION, KONTAKTA:
Cecilia Friis, cecilia.friis@ntf.se, 0768-11 08 06

Läs mer här

 

Riskutbildning A-traktor och mopedbil

2022-09-28