Liv- och trafikpodden – kunskapspodden om trafiksäkerhet

Du har väl inte missat de senaste avsnitten av Liv- och trafikpodden? I korta intervjuer bjuder vi på aktuell forskning, framgångsrik praxis och trafikpolicys. Podden görs av NTF Väst i samarbete med forskningscentret SAFER. SAFER är en öppen forskningsarena med partners från akademin, näringsliv och samhälle – en multidisciplinär forskningshub och mötesplats som möjliggör utveckling inom säker mobilitet.

I vårt senaste avsnitt pratar vi om SAFER-projektet Autofreight, där man de senaste åren testat om självkörande, extra stora lastbilar skulle kunna vara ett sätt att få billigare, säkrare och mer hållbara transporter.

På riksväg 40 mellan Göteborg och Borås fraktas dagligen en stor mängd varor och gods. I Autofreight projektet har man det senaste åren undersökt en möjlig effektivisering av containertransporterna mellan Göteborgs hamn och Viared i Borås. Målet på sikt är att sträckan ska kunna köras av just självkörande lastbilar.

Men vilka säkerhetsproblem finns med självkörande lastbilar? Och hur lär man egentligen ett självkörande system att tänka? Hur kommer utvecklingen att påverka yrkesförare? Dessa frågor och några till, får du svar på av Fredrik Von Corswant på SAFER som arbetat med projektet.

 

Kan självkörande lastbilar vara lösningen för en mer hållbar och säker trafik? (livochtrafikpodden.se)

Liv- och trafikpodden – kunskapspodden om trafiksäkerhet

2021-10-26