Fackhandeln brister i kunskap om bilbarnstolsmontage

Föräldrar i Sverige är generellt duktiga på att använda skyddssystem för barn i bil. Men det finns ändå mycket som kan bli bättre. Vi på NTF Väst ser många felmonterade bilbarnstolar. Det vanligaste felet är att stolen fått för liten eller stor lutning. De felaktiga montagen beror ibland på att barnfackhandeln inte instruerat korrekt.

Sedan många år det kvällsöppet varannan torsdag kväll på NTF Västs kansli på Packhusplatsen 3. Då kan föräldrar visa upp sina montage av bilbarnstolar och få dem kontrollerade av NTF Väst.

-Tyvärr så ser vi många exempel på felmonterade bilbarnstolar. Ibland är det faktiskt barnfackhandeln som instruerat felaktigt, berättar Lilian Korsár.

-Det vanligaste felet är att stolen fått fel lutning, fortsätter Lena Karlsson. Lutningen ska vara max 30 grader och många gånger har man missat att placera ”klacken” på stolen rätt mot säteskanten. Ett annat fel är att man helt enkelt valt fel stolsmodell till den bil man har. Ibland har föräldrarna till och med missat att spänna fast stolen med bältet, så att stolen vilar helt löst på sätet.

Stefan Kaleby är den i gänget som har längst erfarenhet av att ge råd om vilken stol som passar till vilken bil och kan svara på alla upptänkliga detaljfrågor. Men viktigast, säger Stefan, är att kontrollera att bältet löper via de blå markeringarna på bilbarnstolen och att midjebälte är ordentligt sträckt.

Det främsta, övergripande budskapet som föräldrarna får med sig är dock att en bakåtvänd bilbarnstol är säkrast ända upp till 4-5 års ålder. Barnets nacke är bräcklig och huvudet stort och tungt i förhållande till resten av kroppen, varför det kan räcka med en hastig inbromsning för att ett framåtvänt barn ska skadas under färd. Efter 4-5 års ålder är det viktigt att barnet fortsätter med bältesstol eller bälteskudde så länge som möjligt. Först i 10-12 års ålder är kroppen tillräckligt utvecklad för att färdas på motsvarande sätt som en vuxen.

För de allra minsta, från 0 till ca 6 månader, så hyr NTF Väst ut babyskydd. Att hyra sitt babyskydd tycker Lena Karlsson är både sparsamt och miljösmart och man kan vara säker på att babyskyddet är kontrollerat mellan varje uthyrning.
-Dessutom får man en demonstration av hur skyddet ska sitta om man kommer direkt till vårt kansli och hyr, säger Lilian. Annars kan man hyra på Östra Sjukhuset och även många BVC:er har uthyrning.

Är du osäker på hur du monterar din bilbarnstol eller vill få oberoende rådgivning om vilken stol som passar bäst i din bil? Träffa NTF Väst som kommer att finnas med på Baby- och barnmässan 28-30 mars för att svara på dina frågor. I vår monter på Svenska Mässan finns även möjlighet att själv provmontera olika stolar i en Volvo.

NTF arbetar även för att certifiera barnfackhandeln. Med hjälp av märkningen NTF Certifierad ska det bli enkelt att göra ett trafiksäkert val. Läs mer på ntf.se/certifierad

Vi ser fram emot att höra av dig!
NTF Väst


2014-03-24