En remsa betyder så mycket

Viltolycksremsan skaffar du på närmaste bilprovning eller skriv ut en enklare version från www.viltolycka.se

Varje år inträffar omkring 40.000 viltolyckor i Sverige. Både människor och djur blir skadade och dör. En bil som kolliderat med ett vilt djur kan få stora skador. Myndigheter och organisationer försöker hjälpa dig som trafikant att förebygga viltolyckor. Det sätts upp viltstängsel och byggs passager och varnas via radio och man röjer vägren.

Alla måste hjälpas åt för att viltolyckorna ska minska. Innan du ska ut på bilresan kan du göra följande:

<object gt;<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/w8crvy2iR2s?hl=sv&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/w8crvy2iR2s?hl=sv&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

- Se till att du är utvilad och anpassa hastigheten
- Planera den väg du ska åka och titta på www.viltolycka.se hur viltolycksdrabbad vägen är.
- Ladda ner appen ”Viltolycka ” i din mobil, så får du varningar efter vägen. Tänk på att en del djur är flockdjur.
- Be medpassagerare att hjälpa till med uppmärksamheten på terrängen runt omkring vägen. Respektera varningsskyltarna för vilda djur.

Du vet väl om att du måste rapportera en sammanstötning med vilda djur till polisen. Ring 112 och markera ut platsen med viltolycksremsan om olyckan är framme.

Viltolycksremsor finns att hämta hos oss på NTF Väst.

För mer info www.viltolycka.se


2013-09-23