Årets däckrazzia slog rekord

Bra och rätt däck kan vara avgörande för att undvika en trafikolycka. Under sista veckan i augusti genomförde NTF däckrazzior på två ställen i Göteborg. Där fick bilisterna hjälp med att kontrollera hur bra däcken på deras bilar egentligen är.

Rätt däck med bra grepp kan bidra till att en olycka helt kan undvikas eller minska konsekvenserna vid ett olyckstillfälle, genom att ge föraren bra möjligheter att väja och bromsa. Däck med rätt mönsterdjup och rätt lufttryck ger en kortare bromssträcka och sparar också miljö och pengar. För lågt lufttryck gör att däcken slits ut i förtid och ökar bränsleförbrukningen.

Årets Däckrazzia, som var en samverkan med bland annat Polisen, Bilprovningen, Däcksbranschens informationsråd och NTF, genomfördes den 27 och de 29 augusti i Göteborg. Vi stod vid Hjalmar Brantingsgatan i anslutning till Wieselgrensplatsen och på Norra Hisingen i korsningen vid Tuvevägen/Knipplekullen.  

Däckrazzian startade 2004 i Sverige. Den genomförs för att öka kunskapen om däckens betydelse för trafiksäkerheten och även för miljön. Polisen gör en ordinarie förar-fordon-kontroll och därefter erbjuds en frivillig däckkontroll. Nu på hösten är det extra viktigt att ha koll på sommardäcken, som kan vara slitna efter våren och sommaren. Det är också under hösten på regnvåta vägar som det är extra viktigt att ha bra däck. Och i år träffade vi rekordmånga bilister som passade på att stanna till hos oss för att få hjälp och råd.

- Inför årets aktivitet hade vi som mål att få kontrollera däck och prata med 200 personer. Den här gången var det närmare 160 bilar som stannade hos oss bara under dagen vi stod vid Tuvevägen, berättar Lilian Korsár på NTF Väst som totalt under Däckrazzians två dagar informerade ungefär 260 bilförare om vikten av bra däck.

 

 

Årets däckrazzia slog rekord

2018-09-03