Åk säkert med barnen på semestern

Nu är det sommar och semestern kanske tillbringas utomlands eller med en resa med husbilen. Hur ska du göra för att låta dina barn åka så säkert som möjligt?

Rekommendationen är att barn upp till 4-5-års ålder ska åka bakåtvänt, men det har visat sig vara ganska komplicerat att montera en bilbarnstol på rätt sätt i en husbil. I EU-länderna finns det regler om att barn ska sitta i bilbarnskydd, men då är det oftast framåtvända bilbarnstolar som gäller från 1 års ålder. 

I Sverige finns det inga lagliga restriktioner var du ska placera ditt barn, så länge barnet sitter på en plats med bälte avsedd för passagerare och att platsen är godkänd för montering av din bilbarnstol. Ett råd är därför att fråga tillverkaren av din husbil om vilka platser som är godkända för passagerare under färd. De måste även kunna svara på om dessa platser är godkända att montera en bakåtvänd bilbarnstol på.

Hur ser det i ut i framsätet? Om din husbil saknar airbag eller om airbagen går att stänga av, så kan du placera bilbarnstolen där fram. Möjligheten att stänga av airbagen kan saknas i en del husbilar och då är det uteslutet att placera barnet i framsätet.

I husdelen på bilen finns det ibland framåtvända säten eller soffor med bälten, som är avsedda för passagerare. Här är det godkänt att sitta under färd. Men bakåtvända bilbarnstolar ska i de allra flesta fall fästas med förankringsband och i en personbil fäster man dessa i förankringsringar eller under bilens säte. Denna möjlighet finns inte i husbilen och monteringen av en bakåtvänd bilbarnstol blir då ett problem. I vissa husbilar finns det bakåtvända säten eller soffor som kan vara godkända för passagerare. I ett bakåtvänt säte ska du emellertid inte använda en bakåtvänd stol till ditt barn, utan istället en kombistol som monteras framåtvänt, men som också är godkänd för ett bakåtvänt åkande.

Så det går inte att ge ett enhetligt svar kring hur du på säkraste sätt placerar ditt barn i en husbil. Det beror på väldigt många faktorer - hur din bil ser ut, hur sätena är placerade och vilken typ av bilbarnstol du har. Vänd dig därför alltid till din biltillverkare i första hand för att få deras rekommendationer. Du måste kanske också vara beredd på att köpa en ny bilbarnstol, för att den ska passa i just din husbil och för att den ska gå att montera på ett rätt och säkert sätt.

Är det istället en utlandsresa du och din familj ska iväg på, så brukar frågorna vara många kring hur man gör för att färdas säkert med barn i taxi eller hyrbil på semesterorten. I Sverige har vi kommit långt när det gäller barns säkerhet i bil, i många andra länder finns det en annan syn på hur man färdas i bil. Ha aldrig ditt barn i knät när du åker bil. Om barnet sitter i ditt knä och är bältad med samma bälte, riskerar du att krossa barnet mellan dig själv och bältet om ni råkar ut för en krock. Sitter barnet i ditt knä utan bälte, så kommer barnet att slungas framåt med en otrolig kraft och du klarar aldrig att hålla kvar barnet. Alla ska vara rätt fastspända i bilen, alltid.

Det bästa och säkraste alternativet om du ska flyga utomlands är att ta med bilbarnstolen. Många flygbolag tillåter att man checkar in den utan extra kostnad. Om det inte finns möjlighet att ta med bilbarnstol på resan och barnet är litet, så kanske det fortfarande kan sitta i babyskydd. Ett babyskydd är inte urvuxet på längden förrän huvudet sticker upp ovanför ryggstödet. Om barnet är för stort för babyskyddet, du inte har möjlighet att ta med en bilbarnstol, och det inte finns något annat alternativ så kan du ta med en bälteskudde. Det absolut säkraste är självklart att åka baklänges, men om den möjligheten saknas så är det alltid säkrare för barnet att sitta på bälteskudde än direkt på bilens säte.

Andra tips är att boka egen transport från flygplatsen istället för att åka med resebolagets busstransfer. Då kan du montera din bilbarnstol eller ditt babyskydd själv i bilen. Undvik i möjligaste mån att åka taxi eller hyra bil om barnen inte kan sitta säkert i bilen, utan välj istället ett boende med gångavstånd till aktiviteterna ni inte vill missa.

 

 

 

Åk säkert med barnen på semestern

2017-06-27