5 200 barn fiskade på Kulturkalaset

Vi summerar en strålande vecka i Trädgårdsföreningen. 300 föräldrar kom till vår monter för rådgivning och i år var det en lite annan typ av frågor som våra medarbetare fick svara på.

Efter en knapp timme under kalasets första dag ringlade sig kön lång till fiskdammen och redan efter första dagen var reflexvästarna slut. Under veckan var det så många som 5 200 barn som fiskade hos oss och under tiden pratade vi med närmare 300 föräldrar kring säkerhet i trafiken.

- Fiskdammen drar mycket barn, och med dem kommer föräldrarna som passar på att prata med oss, säger Lena Karlsson, som är ansvarig projektledare på NTF Väst.

Hon berättar att den vanligaste frågan från föräldrar brukar vara hur länge barnet ska åka bakåtvänt. Förutom de övriga frågorna kring babyskydd och när man ska byta till en bakåtvänd bilbarnstol, fick vi i år många frågor om bältesstolar och bälteskuddar. Enligt lag måste barnet sitta på skyddsutrustning tills det är minst 135 cm långt. Många tar bort kudden när barnet är 7-8 år. Forskare förespråkar emellertid att man ska behålla kudden så länge som till 10-12 år, eftersom barnets skelett och höftkammar då har vuxit sig starkare.

- Glädjande nog är det många föräldrar som verkar ha fått upp ögonen för att det är viktigt att även se till att de lite större barnen åker säkert i bilen. Vi fick fler frågor än vanligt kring detta i år och det är ett bra tillfälle för oss att slå ett slag för de så kallade glömda barnen, som forskarna kallar dem. Att träffa så här många föräldrar och far- och morföräldrar är både roligt och viktigt, och vårt mål är att hjälpa dem att se till att barnen åker säkert, säger Lena Karlsson.

Många hade också frågor kring cykelhjälmar. De flesta undrade om det gröna spännet och varför det behövs på barnhjälmar. Men i år var det också ovanligt många av de vuxna som ställde frågor kring hjälmanvändning för sig själva och Lena Karlsson berättar att det var många som provade de olika hjälmarna i montern.

"De glömda barnen" Lyssna på vår podd med forskaren Katarina Bohman


2016-08-11