Liv och Trafikpodden

Kan man med nudging påverka trafikanter till ett säkrare beteende?

Du har väl inte missat vårat senaste poddavsnitt där vi pratar med Pontus Wallgren, forskare inom urban hållbar mobilitet på Chalmers om möjligheterna att med nudging påverka trafikanter till ett säkrare beteende.

Konceptet Nudging handlar om att påverka människors beteende till att välja rätt- att ge en knuff i rätt riktning och kan användas inom många olika områden. Ett klassiskt exempel är mataffärer som genom att placera frukt vid kassan kan få kunderna att köpa frukt istället för godis och på så sätt få dem att agera mer hälsosamt.

I detta poddavsnitt pratar vi med Pontus om hur vi kan dra fördel av nudging för att påverka trafikanter till ett säkrare beteende? Vad krävs för att få folk att välja cykel istället för bil och är det möjligt att med hjälp av nudges påverka folk att åka kollektivt?

Du hittar poddavsnittet på: Liv och trafik - en kunskapspodd (livochtrafikpodden.se)

I korta intervjuer bjuder vi på aktuell forskning, framgångsrik praxis och trafikpolicys. Podden görs av NTF Väst i samarbete med forskningsplattformen SAFER. SAFER är en öppen forskningsarena med partners från akademin, näringsliv och samhälle – en multidisciplinär forskningshub och mötesplats som möjliggör utveckling inom säker mobilitet.

Kan man med nudging påverka trafikanter till ett säkrare beteende?

2022-01-11