Lasta säkert inför vintersemestern

Vinterdäcken är på och snökedjorna framtagna. Men oftast är det mycket packning som ska med på skidsemestern och hur gör du för att packa bilen på ett säkert sätt?

Vinterdäcken är på och snökedjorna framtagna. Men det är mycket packning som ska med på skidsemestern och hur gör du egentligen för att packa bilen på ett säkert sätt? 

Oftast blir bilen och takboxen fullpackad när man ska iväg på vintersemestern. För att resan ska bli så säker som möjligt är det viktigt att tänka på vissa saker när man lastar.

Här har vi samlat våra viktigaste tips:

  • Placera lasten så lågt som möjligt. Undvik tung last ovanför ryggstödet, även om det finns skyddsnät.
  • Använd lastförskjutningsskydd, fästöglor och spännband för att hålla lasten på plats.
  • Tänk på att jalusin som går att dra över lasten i kombibilar endast är ett insynsskydd, det håller inte lasten på plats.
  • Ha aldrig tunga föremål lösa i bilen och lägg inga föremål på hatthyllan. En lätt liten barnnapp blir en projektil tung som ett mjölkpaket om du behöver göra en häftig inbromsning.
  • En fellastad takbox kan försämra bilens köregenskaper och bilen blir lätt vinglig på vägen om takboxen är för tung. Så se till att inte packa den för full och säkra lasten med spännband även i takboxen.
  • Du kan också höja lufttrycket i däcken. Det tryck som anges i instruktionsboken är det lägsta lufttryck du får ha vid en viss last. Så höj trycket något när du kör med en fullastad bil.

Ha en skön och säker resa!

Lasta säkert inför vintersemestern

2017-02-03