Dålig reflexanvändning bland göteborgarna

December är årets mörkaste månad och mörkret gör det mer riskabelt att vistas i trafiken. Hela 40 procent av alla trafikolyckor där gångtrafikanter är inblandade sker i mörker. Gående upptäcks på betydligt längre avstånd när de bär reflex. Trots det struntar många i att använda reflexer. 67 procent anser att folk i allmänhet är dåliga på att använda reflexer. Det visar NTF Västs undersökning, där de medverkande har fått svara på frågor om reflexanvändning.

- Många tror att reflexer inte behövs i stan. Men de flesta mörkerolyckor med gående sker faktiskt i tätbebyggda områden och städer, trots att där finns gatubelysning. Genom att bära reflexer syns du bättre och risken för att råka ut för en olycka minskar betydligt, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst.

På frågan om hur viktigt det är att använda reflex svarar hela 96 procent att de tycker reflexer i trafiken är mycket eller ganska viktigt. Men när det kommer till den egna användningen så är det bara 27 procent som svarar att de alltid använder reflex i mörker.

- Ett vanligt svar är att man råkat glömma reflexen, att den hänger på en annan jacka. Se därför till att skaffa flera reflexer så att de finns till hands när du behöver en, säger Malin Lundgren.


Lys upp årets mörkaste månad – använd reflex! Fakta och råd.

Därför ska du bära reflex
En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren. Om du är klädd i mörka kläder upptäcker en bilförare med halvljus dig först på 20-30 meters avstånd. Med reflex blir du upptäckt redan på 125 meters avstånd.

Bär reflexen rätt
Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns tydligare när bilen har halvljuset på. Och vill du vara säker på att synas riktigt bra så komplettera med en reflexväst.

Kontrollera att reflexen fungerar
En reflex är en optisk produkt som man bör hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och en repig reflex har tappat mycket av sin reflexförmåga. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Jämför gärna en gammal med en ny, och om den gamla reflexen syns sämre bör du byta ut den. Generellt bör man byta ut reflexer varje år.

Läs mer om reflexanvändning.

NTF Västs undersökning om reflexanvändning   Undersökningen i PDF-format

För mer information kontakta: Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst, tel: 0709-96 76 16, e-post: malin.lundgren@ntf.se

NTF Väst är en idéburen organisation som arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka trafiksäkerheten för mer än en miljon invånare i 19 västsvenska kommuner.


2013-12-10