Trafiksäkerhet för nya svenskar

Mångfald i trafiken

Sedan 2009 arrangerar NTF Väst varje höst en trafiksäkerhetsdag för nyanlända svenskar. Vi samlar organisationer, företag och myndigheter som på olika sätt arbetar med trafik och trafiksäkerhet och varje år kommer hundratals elever från SFI-skolor i vårt område för att lära sig mer om det mesta som har med trafik att göra. 

Här kan du lyssna på när upphovsmakarna Shahla Alamshahi och Malin Lundgren på NTF Väst berättar om upptakten till vår populära dag och varför Mångfald i trafiken fortfarande behövs, tio år efter starten: https://youtu.be/3Y50qAJKMtQ


På Mångfald i trafiken får besökarna bland annat lära sig varför det är viktigt att försäkra sin bil, vad man ska tänka på för att göra bilresan så trafiksäker som möjligt för sina barn, hur de ansöker om ett körkortstillstånd och hur man gör när man åker kollektivt eller behöver färdtjänst. Stora Holm Trafikövningsplats deltar med sin krocksläde för att demonstrera hur betydande bältet är vid en krock även i en mycket låg hastighet. Besökarna får under dagen möjlighet att lyssna på ett flertal seminarier på lätt svenska och det finns tolkar som översätter till andra språk, bland annat engelska, arabiska, persiska, somaliska och kurdiska. 

2019 års upplaga av Mångfald i trafiken genomfördes den 23 oktober i samarbete med Frölunda Kulturhus, Västra Götalandsregionen, Trafikkontoret Göteborgs Stad, Bilprovningen, Bilkåren, Stora Holm Trafikövningsplats, Polisen, Volvia, Transdev/Västtrafik, ABF, Trafikverket förarprov, Hjärnkraft, STR, Serviceresor, Studiefrämjandet, kulturföreningen VitWheat och det mångkulturella nätverket Radiotorget som direktsände flera av föreläsningarna.

Dagen filmades av Androbmedia som sammanfattat eventet med seminarier, utställare och prisvinnare i följande härliga recap: https://youtu.be/AsBO2fXFaI0

 

Har du frågor om dagen eller är intresserad av att delta som utställare eller besökare nästa gång? 
Välkommen att kontakta ansvarig projektledare Angela Aylward på tel 0709-91 04 53.