Årets trafiksäkraste tävling

#10sekunder

 

#10sekunder är en kampanj från NTF Väst som riktar sig till skolelever i årskurserna 3-6 på skolor i Västsverige. 

NTF Väst har under många år mätt hastigheten utanför skolor. Resultatet har sett likadant ut varje år - ungefär hälften av förarna kör för fort. 2016 bad vi istället barnen själva om hjälp för att uppmärksamma problemet och efter den uppmärksamhet som tävlingen väckte, kunde vi bara inte låta bli att utmana skoleleverna i årskurserna 3-6 under våren 2017 och 2018 igen.

Utmaningen är att göra en film på den korta tid du sparar när du som vuxen väljer att köra lite för fort förbi barnens skola. För, visste du att om du kör i 50 km/tim istället för 30 km/tim, så sparar man max 10 sekunder per 200 meter - vad hinner du egentligen göra på den korta tiden?

2016 tävlade 45 klasser från 31 skolor i Västsverige och vi fick in nästan 400 bidrag. Nytt för 2017 var Föräldrautmaningen - alla som lyckades få med en förälder i sitt bidrag hade extra stor chans att vinna! Vi fick in över 100 bidrag som alla höll en mycket hög kvalitet och det märktes att många skolor och klasser lagt ner tid och energi på att arbeta med trafiksäkerhet. 2018 deltog 43 klasser med 265 fantastiska bidrag. 

2019 pågick tävlingen i början av höstterminen, 2-30 september. Det kom in mängder av fina bidrag från 21 klasser på 14 skolor runtom i våra 25 kommuner i Västra Götaland och Halland. Bidragen var väldigt välgjorda och kreativa och det var ett tufft jobb att utse fem vinnare. Slutligen enades juryn om följande vinnande bidrag:

  • Brainfreeze, Nordhemsskolan 
  • Öppna en mapp, Sollebrunns skola 
  • Vänskap, Tummarpskolan 
  • Prov i fartdårar, Buaskolan 
  • Challenge: Påklädning på 10 sekunder, Ängåsskolan 

Vi gratulerar årets vinnare för fina och genomarbetade bidrag och önskar alla en riktigt rolig dag på antingen Universeum eller Liseberg tillsammans med hela klassen!

10sekunder.se hittar du vinnarna och övriga insända bidrag.